Monitorul de Suceava

Doctorii suceveni, „uitați” de către colegii lor din centrele universitare vechi, că tratează pacienți cu AVC 24 de ore din 24, 7 zile din 7

Dana HUMOREANU

Un eveniment organizat zilele trecută de o entitate privată pentru premierea „celor mai implicați medici în tratarea bolnavilor cu AVC” arată că atât pentru asociații care militează în sprijinul pacienților cu accident vascular cerebral (AVC), cât și pentru medici radiologi intervenționiști care profesează în vechile centre universitare, precum și pentru unele media centrale performanța pe care o fac doctorii de la Spitalul Clinic de Urgență din Suceava nu există.

Nu ne pronunțăm în nici un fel în ceea ce privește selecția medicilor radiologi intervenționiști premiați, de la spitale din Tg. Mureș, Oradea, Sibiu, Brașov, Spitalul Universitar și Spitalul Floreasca din București, făcută de asociația care a organizat gala, fiecare organizator având totală libertate de apreciere. Nu la fel stau însă lucrurile cu neadevăruri exprimate la mediatizarea evenimentului, pe care medicii care au fost prezenți le-ar fi putut corecta.

De exemplu, s-a afirmat că în România nu există un serviciu de gardă pentru trombectomie (extragerea cheagurilor de sânge din creier), asta în condițiile în care spitalul din Suceava asigură permanența pentru AVC 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu doi medici primari, un medic specialist și un medic rezident, care au salvat inclusiv pacienți trimiși în weekend sau sărbători legale de spitale cu medici premiați. În sprijinul celor afirmate publicăm o fotografie realizată în ziua de Paști la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cu doctorii radiologi intervenționiști Cătălin Lulciuc și Gabriel Mircea așteptând elicopterul SMURD care aducea un pacient cu AVC trimis de la Cluj.

S-a mai afirmat că în România sunt mai puțin de 25 de specialiști care pot face trombectomii, dar nu a spus nimeni că trei dintre aceștia (și în curând 4) salvează vieți la spitalul din Suceava.

Ultima statistică publicată despre clasamentul la nivel național din punct de vedere al numărului de trombectomii realizate, din martie 2024, pentru primele luni ale acestui an, arată spitalul din Suceava pe locul 3, după Spitalul Universitar de Urgență București și Spitalul Clinic Județean din Oradea. După Suceava se plasau spitalele din Tg. Mureș și Sibiu, Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare, spitalele din Timișoara și Cluj, Spitalul Militar Central „Carol Davila” și Spitalul „Elias”.

 

·        Echipa de la Suceava a tratat de la începutul anului 98 de pacienți cu AVC prin extragerea cheagurilor de sânge din creier

La zi, Spitalul Universitar din București are aproape 240 de trombectomii, de la începutul anului, cele mai multe din țară, iar Suceava are 98. Dintre cei 98 de pacienți cu AVC cărora li s-au extras cheagurile de sânge din creier la Suceava, 49 sunt din județul Suceava și 49 din exterior: 20 de pacienți trimiși de la Piatra Neamț, 16 din Botoșani, 3 din Bacău, 3 din Vaslui, 3 din Cluj, 2 din Tg. Mureș, câte unul de la Bistrița și Iași, potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al spitalului din Suceava, dr. Bogdan Bondaru, la solicitarea noastră.

Acestora li se adaugă încă 15 pacienți tratați de AVC hemoragic, deci în total 113 cazuri.

În ceea ce privește finanțarea tratamentului AVC, în acest an 2,7 milioane de lei au fost alocate de Ministerul Sănătății și 500.000 de lei din bugetul propriu al spitalului din Suceava.

Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” are încă din decembrie 2020 o echipă medicală multidisciplinară specializată și dotarea necesară pentru intervenție promptă în AVC, în regim de permanență. Cele mai multe AVC, adică peste 75%, sunt de tip ischemic, când un cheag de sânge blochează un vas care alimentează creierul cu sânge. Tratamentului constă în descompunerea sau îndepărtarea cheagului, fie cu medicamente care îl dizolvă și îmbunătățesc circulația sângelui în zona de creier afectată, terapie care se poate face în maximum 4,5 ore de la debutul accidentului vascular, fie mecanic, prin îndepărtarea fizică a cheagului de sânge. Această ultimă terapie se numește procedură endovasculară sau trombectomie mecanică. Medicii introduc un dispozitiv printr-o arteră din picior, care ajunge până la artera blocată din creierul pacientului. Dacă se folosește un stent, acesta se deschide și „apucă" cheagul de sânge, medicul extrăgând atât stentul, cât și cheagul prins. Dacă se folosește un cateter, cheagul este extras prin aspirație.

Tratamentul mecanic cu procedură de tip endovascular este aplicat și în cazul AVC hemoragic, produs de ruperea unui vas de sânge din creier, când medicii trebuie să oprească hemoragia. Atunci introduc un tub mic, numit cateter, printr-o arteră majoră dintr-un braț sau dintr-un picior, ghidează cateterul până în țesutul cerebral, la sursa hemoragiei, pe care încearcă să o rezolve mecanic. 

Echipa de la radiologie intervențională care asigură este formată din medicii primari dr. Mihai Crețeanu Jr. și dr. Cătălin Lulciuc, medicul specialist dr. Alexandra Husar, și un medic rezident - dr. Gabriel Mircea, Suceava fiind singurul centru dintre cele 10 din țară care funcționează permanent, asigurându-se astfel tratamentul pentru pacienții cu AVC.  

Nici un pacient cu AVC nu a fost respins sau direcționat de la Suceava către alt spital pe motiv că aici s-au terminat banii alocați prin programul național, ci în astfel de situații costurile au fost preluate de către spital.

Succesul la intervenție este de aproximativ 90%, iar la evaluarea gradului de independență a pacientului la 3 luni post-AVC, circa 30% dintre pacienți sunt independenți. Din punct de vedere al timpului scurs de la momentul când pacientul ajunge în UPU până când începe procedura endovasculară, Suceava este pe locul 2 la nivel național, cu 70 de minute, și se încearcă scăderea sub o oră. Printr-o aplicație de inteligență artificială toată echipa de tratament a AVC are acces la imaginile de la computerul tomograf de pe telefoanele mobile și se discută rapid intervenția. Acest lucru a dus la reducerea, în medie, cu 30 minute a timpului până la inițierea tratamentului endovascular. De asemenea, darea în folosință a heliportului este un mare câștig pentru pacienții cu AVC.

Când pacientul cu AVC este preluat de ambulanță sau elicopter și adus la UPU, echipa multidisciplinară este anunțată și mobilizată. Investigațiile se fac în UPU și se evidențiază că un vas de sânge, o arteră de la nivelul creierului este înfundată. Condiția esențială pentru un tratament de succes este ca pacientul să ajungă la medic în maximum 6 ore de la debutul simptomelor și să spună sincer ora de debut. Dacă familia minte în această privință, riscul este de a face un rău mult mai mare decât un AVC.

După investigații pacientul este adus la Radiologie intervențională, medicul ATI îl intubează și începe procedura de extragere a cheagului din creier. După intervenție pacientul este preluat de neurolog.

Trombectomia asigură reducerea sechelelor majore post AVC, dar poate fi realizată doar în primele 6 ore de la apariția simptomelor. Cu doar 10 spitale în țară în care această procedură este disponibilă, din păcate încă puțini pacienți din România au șansa de a avea acces la tratament.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 23 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.