Adelina TALPALARIU
Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava, în parteneriat cu Departamentul pentru Educaţie din Aydin, Turcia, coordonează proiectul Comenius cu tema “Using New Technology creatively and correctly in Education at school/home/work”. Proiectul se desfășoară pe parcursul a doi ani (2012-2014) în Aydin, Turcia și Suceava.
În săptămâna 13-19 mai, partenerii turci, şase directori şi inspectori, s-au aflat la Suceava în prima mobilitate de proiect, activitatea fiind coordonată de inspectorul şcolar de specialitate prof. Lidia Acostoaie. Pe parcursul acestei săptămâni, partenerii turci s-au familiarizat cu oraşul Suceava, cu sistemul românesc de învăţământ, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, au participat la lecţii deschise la Şcoala Gimnazială Nr. 10 şi la Colegiul Naţional ,,Ştefan cel Mare”, la dezbateri despre utilizarea corectă şi eficientă a instrumentelor IT, au vizitat partenerii locali şi prefectura Suceava.
Totodată, s-au stabilit paşii următori în proiect, s-au aplicat chestionare pentru evaluarea activităţilor şi s-au înmânat certificate de participare.
Potrivit reprezentanţilor IŞJ, „acest proiect este destinat dezvoltării și îmbunătățirii competențelor TIC ale profesorilor, ale elevilor și ale familiilor lor prin implicarea în experiențe specifice, pregătire teoretică, cursuri practice, create în parteneriat de două instituții partenere – Directoratul de Educație Națională din Aydin, Turcia, și Inspectoratul Şcolar al Județului Suceava, România. Proiectul are ca scop oferirea de unelte și materiale TIC profesorilor și elevilor lor pentru a face ca procesul de învățare şi predare să fie mai creativ și mai atractiv pentru ambele părți și pentru a contribui la economisirea de hârtie, energie, muncă, timp și bani”.
Rezultatul proiectului vizează încurajarea elevilor, a profesorilor și a părinților pentru a utiliza într-un mod corect tehnologia educațională în cadrul învățării pe tot parcursul vieții.
„Este bine cunoscut faptul că tehnologia a devenit parte integrantă din viața noastră și, cu cât știm mai bine cum să o folosim și să beneficiem de pe urma ei, cu atât mai ușoară va deveni munca noastră”, au mai completat iniţiatorii activităţii.
Printre activitățile demarate în cadrul proiectului se mai numără dezbateri cu elevi și profesori despre securitatea pe internet, efectele pe care tehnologia le are asupra corpului uman, asupra creierului, a securității și a dezvoltării personale, seminarii, cursuri, lecții, mese rotunde, ateliere de lucru, cursuri de pregătire susținute în ambele ţări de traineri pentru a pune la dispoziție profesorilor oportunitați de a învăţa noi programe de computer.
Partenerii locali din Suceava sunt: Universitatea ,,Ştefan cel Mare”, Casa Corpului Didactic ,,George Tofan”, Şcoala Gimnazială Nr. 10 şi Asociaţia Regională pentru Educaţie şi Dezvoltare Suceava. Partenerii locali din Aydin sunt: Liceul vocațional religios „Aydin Anatolian Iman Orator”, Universitatea „Adnan Menderes” şi Asociaţia educatorilor voluntari Aydin.