Dan COMAN
Deputatul AUR de Suceava Doru Acatrinei i-a transmis premierului Marcel Ciolacu o întrebare oficială prin care vrea să afle cum s-au cheltuit în mod concret toți banii pe care România i-a împrumutat, dar și câte generații de români vor munci pentru plata acestora. Doru Acatrinei a arătat că Ministerul Finanțelor a planificat, în luna noiembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 795 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.
„Suma totală, de 6,495 de miliarde de lei, este cu 95 de milioane de lei mai mare față de cea care a fost programată în octombrie 2024, de 6,405 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanțării datoriei publice şi finanțării deficitului bugetului de stat. Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, în data de 7 noiembrie va fi organizată o licitație pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în sumă de 400 de milioane de lei, cu scadența în 27 octombrie 2025”, a spus Acatrinei. El a mai adăugat că pe parcursul lunii noiembrie 2024, vor fi organizate licitații pentru nouă emisiuni de obligațiuni, cu o valoare totală de 5,3 miliarde lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni (795 milioane de lei în total).
„Astfel, au fost programate licitații pentru trei emisiuni de obligațiuni de câte 700 milioane lei, în 7 noiembrie, 18 noiembrie şi 21 noiembrie, pentru două emisiuni de 600 milioane lei, în 11 noiembrie şi 25 noiembrie, şi pentru patru emisiuni de câte 500 milioane lei, în 4 noiembrie, 14 noiembrie, 21 noiembrie şi 28 noiembrie”, a spus Acatrinei.
De asemenea, el a atras atenția că România depășește media europeană la sumele date lunar pentru dobânzi la împrumuturile contractate de stat. „Dobânzile pe care le plătește România pentru a se împrumuta în ultima perioadă au atins cote-record. Cu cât deficitul bugetar este mai mare, cu atât este mai probabil ca datoria publică a țării să continue să crească pentru a acoperi acel deficit”, a precizat deputatul AUR de Suceava. El a mai adăugat că România continuă să aibă unul dintre cele mai ridicate deficite bugetare din Uniunea Europeană, iar creșterea anuală a datoriei publice este direct proporțională cu avansul deficitului bugetar. „Raportat la PIB, observăm că, în cea mai mare parte, banii împrumutați în fiecare an merg către acoperirea deficitului bugetar care în mare parte finanțează consumul, risipa banului public, clientela de partid, pensiile speciale etc.”, a declarat Doru Acatrinei.
În final, el i-a mai solicitat premierului Marcel Ciolacu să precizeze clar în ce perioadă vor fi restituite toate aceste împrumuturile făcute de România.