Dan COMAN
Deputatul AUR de Suceava Florin Pușcașu i-a transmis o interpelare premierului României, Marcel Ciolacu, prin care vrea să afle de la acesta dacă are vreo soluție concretă pentru scăderea prețurilor la energie și gaz. Florin Pușcașu a amintit că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, întrebat ce se va întâmpla cu plafonarea la energie și gaze de la 1 aprilie, a declarat că după expirarea plafonării subvenția va fi acordată în funcție de venitul familiei.
„În esență, am observat un limbaj dublu la ceea ce a spus ministrul Energiei. În anii trecuți ați anunțat cu mare pompă că România va deveni independentă energetic. Și asta pentru că același ministrul Burduja declarat că România se va descurca cu ce are și va acoperi consumul, iar din 2027 urmează să fie dublată producţia de gaz. Ba mai mult, el spunea că România va fi cel mai mare producător din Uniunea Europeană. Dar despre ce independență energetică putem vorbi când OMV Austria a semnat un contract cu Germania prin care vinde resursele noastre de gaz din Marea Neagră de la Neptun Deep, către această țară? Despre ce independență energetică putem vorbi când s-a semnat tranzacţia prin care MVM Zrt (Ungaria) preia divizia de furnizare gaze şi energie electrică a E.ON Energie România, iar resursele noastre vor ajunge la Gazprom?”, l-a întrebat deputatul AUR de Suceava pe premierul Ciolacu.
El a adăugat că premierul vrea să câștige alegerile în România spunând că opoziția este cu Rusia, însă „voi dați resursele țării tocmai Rusiei”. „Sau faptul că dați gazul din Marea Neagră Germaniei sperați să fie un lucru apreciat, să vă mențină într-o medie occidentală”, a completat Pușcașu.
Deputatul sucevean a adăugat că dincolo de campania electorală permanentă pe care o fac membrii Guvernului, pe cei de la AUR îi interesează prețul gazelor și al energiei electrice pe care îl plătesc românii. „La acest capitol sunteți repetent, domnule prim-ministru, pentru că prețul acestora în România este mult mai mare ca în alte state. Degeaba miniștrii dumneavoastră se lăudă cu independența energetică dacă nu se vede în prețul către populație și companii. Firmele noastre intră în competiția europeană plătind prețuri foarte mari la energie electrică și gaze și nu sunt competitive, produsele lor au un preț peste media europeană dacă Guvernul României nu gândește un proiect de sprijin al acestora. În loc să acordați sprijin companiilor ați mărit impozitele în ultimii doi ani și ați turnat plumb în proiectele de dezvoltare ale acestora”, a declarat Florin Pușcașu.
El consideră că atât timp cât nu se va interveni asupra mecanismelor care distorsionează piața energiei și cât timp nu se găsesc soluții pentru exploatarea gazului românesc de către Statul Român, românii sunt condamnați la sărăcie.
· Pușcașu propune reducerea TVA-ului pentru gaz și energie
Deputatul AUR i-a propus premierului și câteva măsuri care trebuie luate pe termen scurt, prima dintre acestea fiind înfiinţarea „coşului național de energie” din energia produsă de companiile la care statul român este acţionar. „Stabilirea <prețului de referinţă> al energiei pe baza <coşului național de energie>, nivel de la care se stabileşte prin lege marja de profit pe care companiile private o pot adăuga şi, implicit, nivelul de taxare suplimentară pe care statul o aplică peste marja de profit stabilită de lege”, a explicat Pușcașu.
O altă măsură propusă de acesta este și revenirea imediată, pe o perioadă determinată, până vor apărea condiții de concurență reală, la piața reglementată, atât în sectorul energiei electrice, cât şi în cel al gazelor naturale, prin limitarea profitului într-o marjă definită prin lege şi taxarea suplimentară substanțială a acestuia peste respectiva marjă. Pușcașu susține că sumele provenite din taxarea suplimentară a profitului pot reprezenta o sursă importantă atât pentru finanțarea investițiilor destinate creşterii capacităților de producție a energiei electrice regenerabile, dar şi în sprijinul consumatorilor vulnerabili. Și nu în ultimul rând, el a propus și reducerea TVA-ului la energie și gaz.