Monitorul de Suceava

Deputatul AUR Doru Acatrinei solicită demisia premierului Ciolacu pentru lipsa de transparență privind creșterea taxelor și impozitelor din 2025

Dan COMAN

Deputatul AUR de Suceava Doru Acatrinei i-a transmis o interpelare premierului Marcel Ciolacu în care îi solicită acestuia demisia pentru lipsa de transparență privind creșterea taxelor și impozitelor din 2025. Doru Acatrinei a spus că în data de 21 septembrie, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că nu exclude varianta creșterii taxelor și impozitelor pentru români după alegeri, afirmând că ar fi necredibil dacă ar nega acest lucru. Oficialul a amintit că, la nivel global, se fac eforturi pentru o mai bună colectare a taxelor și impozitelor și că în 2025 se vor lua noi măsuri fiscal-bugetare.

Acatrinei a atras atenți că analiștii economici au estimat încă din vară că, după alegerile din acest an, Guvernul va crește taxele și impozitele percepute atât mediului de afaceri, cât și populației, dar și că este iminentă o creșterea TVA la 24%, mai ales că Uniunea Europeană așteaptă ajustările fiscal-bugetare asumate prin PNRR și încadrarea în deficitul bugetar de 3% incident pe întreaga Uniune Europeană.

„Este important de știut însă că, în urma aplicării noilor reglementări, de anul viitor, creșterea taxelor și impozitelor pe proprietăți, imobile și terenuri, colectate și utilizate de către autoritățile locale, este inevitabilă. Principalul motiv din spatele acestor modificări este necesitatea de a asigura venituri suficiente pentru baronii locali care recent și-au majorat lefurile fără să verifice sustenabilitatea bugetului local. Iar recomandările forurilor internaționale, precum FMI și OCDE, au avut un rol esențial și au subliniat importanța creșterii veniturilor fiscale”, a arătat deputatul AUR.

El spune că noile reguli vor impune o nouă metodă de calcul pentru impozitarea proprietăților, eliminând plafoanele maxime și ajustând taxele în funcție de valoarea de piață a proprietăților. Aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra contribuabililor, atât persoane fizice, cât și juridice, și vor influența deciziile de investiții în proprietăți rezidențiale sau nerezidențiale. „Practic va fi o lovitură crâncenă la adresa nivelului de trai al românilor. Desprinderea politicienilor față de sol și îndepărtarea față de poporul care i-a ales a atins cote alarmante. Românii nu mai pot duce povara fiscală la care sunt supuși. Poporul român este în prag de revoltă, oamenii nu mai au bani să-și trimită copiii la școală”, a afirmat Doru Acatrinei.

El a mai explicat că, potrivit prevederilor legale, Ministerul Finanțelor trebuia să înainteze către Guvern proiectul de buget pe anul 2025 pe 30 septembrie 2024, dată până la care trebuia să se știe dacă taxele și impozitele vor fi majorate pentru anul 2025 în acord cu cerințele UE.

„Pentru lipsa de transparență față de români nu meritați să fiți președintele României pentru că nu anunțați în programul electoral creșterea taxelor pentru români și pentru că evitați să vorbiți despre măsurile fiscal-bugetare care vor  răspunde cerințelor obligatorii ale UE pe care ordonatorii de credite trebuiau să le trimită Ministerului de Finanțe până la data de 30 august 2024. Considerăm că poporul român este mințit prin faptul că una spuneți și alta faceți, situație față de care vă solicit demisia din funcția de prim-ministru al României”, i-a transmis Doru Acatrinei lui Marcel Ciolacu.

În final el i-a solicitat premierului să spună la ce dată va anunța măsurile fiscal-bugetare prin care vrea să îndeplinească cerințele obligatorii ale Uniunii Europene, dar și dacă va majora sau nu impozitele pentru români în anul 2025.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 30 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.