Dana HUMOREANU
Deplasările lungi în spații deschise și expunerea prelungită la frig, mai ales noaptea și dimineața, sunt de evitat în zilele următoare, pentru care sunt prognozate temperaturi scăzute, a transmis, luni, Direcția de Sănătate Publică, printr-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatului remis de DSP, se recomandă ca oamenii să nu circule singuri noaptea în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei, deoarece există riscul de rătăcire, accidentare sau de a rămâne izolați, în frig.
Este recomandat consumul de lichide calde, alimentaţia trebuie să se bazeze pe consumul de alimente bogate în proteine – carne, ouă, lapte, leguminoase uscate; grăsimi nesaturate – uleiuri vegetale, seminţe, fructe oleaginoase; fructe şi legume care prin aportul de vitamine cresc imunitatea organismului.
„În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandat să vă îmbrăcați și să vă încălțați adecvat: alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldură, şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor.
Vârstnicii și copiii necesită o atenție specială, verificaţi starea vârstnicilor, nevoile acestora și asigurați-le medicația necesară. Nu lăsaţi copiii singuri în maşină!”, avertizează specialiștii DSP.
Bolnavii cronici, cei cu afecțiuni respiratorii și cardiovasculare, cu boli autoimune, hipotiroidienii etc. au nevoie de un plus de protecție, dar toate categoriile de populație trebuie să respecte regulile de igienă pentru evitarea infecțiilor respiratorii.
Alte categorii de persoane vulnerabile la frig sunt cei care lucrează în aer liber (sectorul forestier, comercianți ambulanți, personal de ordine publică), persoanele fără adăpost și cele care consumă alcool în exces.
Locuințele trebuie încălzite la 18-22 grade C, evitând utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon sau incendii.
În cazul deplasărilor cu mașina, trebuie asigurate lichidele necesare unui consum de 24 de ore, alimente şi medicaţia cronică, pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.
„Rezervorul mașinii trebuie să fie plin și nu părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteţi preciza distanţa până la adăpost deoarece vă puteţi rătăci, iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală. În cazul în care au apărut degerăturile trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic”, mai avertizează DSP.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 10 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.