Monitorul de Suceava

Debut literar la 84 de ani - „Din viața unui om”

 

Ziua de 15 ianuarie 2025 va rămâne cu siguranță în paginile istoriei comunității din Dorna Arini drept un reper cultural. La Căminul „Savin Alexievici” a avut loc lansarea volumului „Din viața unui om”, semnat de Filaret Chiruță, cel care, aproape 30 de ani, a fost primarul localității.

În debutul întâlnirii care a reunit numeroși localnici, prieteni și colaboratori ai autorului, a avut loc un moment liric, 40 de elevi ai Școlii Gimnaziale Dorna Arini, sub îndrumarea profesoarelor Iulia Juravle, Amalia Lungoci și Diana Costeliuc, au recitat și interpretat muzical versuri din opera eminesciană. Deosebită a fost interpretarea integrală a „Luceafărului”, copiii fiind răsplătiți de public cu multe aplauze.

Moderator și gazdă a evenimentului, realizatorul de emisiuni radio Doru Bighiu, a subliniat faptul că lansarea volumului reprezintă un moment care va rămâne în istoria locală, Filaret Chiruță fiind „un om a cărui viață plină de realizări este întrecută doar de legătura profundă cu această comunitate. Ca primar al comunei timp de aproape 30 de ani, între 1971 și 2000, domnia sa a fost un lider implicat, un arinean care a pus piatră peste piatră pentru a construi, atât fizic, cât și spiritual, parte importantă din infrastructura și viața acestei comunități. Sub conducerea sa, au fost realizate unele dintre cele mai importante proiecte: construcția școlii generale, a dispensarului veterinar și a sediului primăriei. Dar, dincolo de realizările administrative, Filaret Chiruță a fost și un om al culturii și al tradițiilor, un om care a participat în tinerețe la construirea Căminului Cultural <Savin Alexievici>, un loc în care cultura și educația au avut întotdeauna un loc privilegiat”.

Încărcătura cea mai frumoasă a evenimentului a fost dată de prezența întregii familii, soția Maricica, fost director al Școlii Gimnaziale din comună, fiii Costel și Ionuț, nurorile Roxana și Raluca, precum și nepoții Toma, Ioana și Vlăduț, cu toții trăind puternic emoția lansării acestui prim volum de carte semnat de „Bicu”, căci de la mic la mare, cu toții și-au pus iubirea față de el sub încărcătura profundă a acestui apelativ. De altfel, copiii și nepoții au fost cei care, după ce ani la rând au ascultat la întâlnirile familiei poveştile despre oamenii și faptele locului, l-au încurajat să le aștearnă în această carte de memorii, autobiografică.

Șarmantă și jovială, Roxana Chiruță, medic de familie și înzestrată evident cu reale talente literare, după cum au apreciat și alți vorbitori, cea care semnează „Laudatio”, la finalul cărții, mărturisea cu emoție faptul că lucrarea nu ar fi existat dacă autorul nu ar fi atât de generos prin a împărtăși din experiența sa de viață. Pentru că fiecare are o poveste de viață, „dar nu toți dintre noi descătușăm energiile latente ce devin motor al unui asemenea tumult intelectual. Bucuria domniei sale de a lăsa posterității felii de viață în care putem să ne regăsim fiecare dintre noi este o notă de tinerețe sufletească (în pofida „tinereții” biologice, autorul este în vârstă de 84 de ani) pe care mi-aș dori să o experimentez și eu cândva. Tradițiile locurilor, legătura radiculară cu natura, verticalitatea omului de munte egal doar cu sine, constructiv volitiv, cu repere morale și sociale de neclintit, toate împreună și fiecare în parte, sunt criterii și motivații pentru o frescă sugestivă și nuanțată a acelor vremuri, cu bunele și relele sale”.

În semn de apreciere și recunoștință pentru toată contribuția adusă la dezvoltarea comunei Dorna Arini, primarul Andrei Mazăre i-a oferit din partea Primăriei și a Consiliului Local o plachetă de onoare, precizând faptul că îi admiră mult întreaga activitate dedicată localității, fiindu-i totodată și un reper la care se raportează în actuala sa misiune de a conduce localitatea.

Despre carte a vorbit scriitorul Paul Brașcanu, care a apreciat demersul literar al autorului, spunând că lucrarea este „un amestec minunat de povești, de scurte narațiuni contemporane, scrise în maniera realistă, de informații, idei, concluzii și sfaturi structurate pe anumite secțiuni, care lasă să se întrevadă, prin detalii ale cadrului, o lume în continuă schimbare și transformare din care nu lipsesc amenințările inerente la adresa vieții curate și liniștite a satului românesc”.

Vicepreședinta Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, scriitoarea Paraschiva Abutnăriței, a apreciat la rândul său inițiativa literară, oprindu-se cu precădere asupra unui moment de cumpănă a localității Dorna Arini, relatat cu emoție de autor. Este vorba despre demersul din 1976 de a stopa construirea Barajului de la Zugreni, care ar fi acoperit majoritatea zonelor construite, cu excepția satului Cozănești, și care, printr-un efort personal al primarului Filaret Chiruță, completat de susținerea întregii comunități, nu s-a mai realizat.

Despre acest moment dramatic, dar cu final fericit pentru Dorna Arini a vorbit si consilierul județean prof. Mihai Cioată, exprimându-și aprecierea pentru toate eforturile depuse de primarul Filaret Chiruță, domnia sa precizând cât este de importantă publicarea cărții „Din viața unui om” pentru ceea ce va reprezenta moștenirea culturală a generațiilor ce vor urma.

Învățătoarea Paraschiva Lateș a rememorat episoade importante din activitatea culturală a comunei, cu precădere cele legate de înființarea, în urmă cu 40 de ani, a Ansamblului „Brădulețul”, primarul de la acea vreme, Filaret Chiruță, fiind și dansator în grupa seniorilor în cadrul ansamblului. A fost reamintit și sprijinul permanent acordat de către primarul Chiruță ansamblului care și-a aniversat 40 de ani de activitate chiar anul trecut.

Preotul Dumitru Borgovan, cel care din 1985 și-a pus viața în slujba rugăciunii pentru aceste locuri și pentru oamenii săi, mare parte dintre aceștia pe parcursul mandatelor de primar ale scriitorului, a ținut să-i mulțumească pentru sprijinul pe care i l-a oferit de-a lungul anilor, dar mai ales la debutul preoției sale, pe meleagurile arinene.

„Există de-a lungul istoriei o logică firească a evoluției locurilor de legendă, așa cum este și cazul Țării Dornelor. Pentru că dincolo de frumusețea unică a acestor meleaguri, Dumnezeu a așezat tot aici și oameni care s-au identificat cu comunitatea, cu Cetatea. Iar Cetatea a evoluat prin ei și cu ei. Este și cazul domnului Filaret Chiruță, iar prezența dumneavoastră astăzi, la lansarea cărții sale, întărește ceea ce am spus. Ceea ce impresionează este felul în care relatează toate cele întâmplate. O face cu nostalgie, cu responsabilitate, ținând să consemneze corect și obiectiv multe din întâmplările, încercările și  evoluția comunei. Or toate acestea nu pot veni decât dintr-un prea plin al unui suflet frumos, al unui Om care-și iubește și respectă aproapele”, a precizat Violeta Codorean, director al Casei de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei, considerând că demersul scriitoricesc ar trebui urmat și de alți „stâlpi ai Țării Dornelor”, cei care au fost și vor rămâne, ca și domnul Filaret, primari ai localităților pe care le-au condus.

Ioan Moraru, primar al localității Dorna Arini în perioada 2000-2020, și-a exprimat bucuria și aprecierea pentru publicarea cărții „Din viața unui om”, confirmând și domnia sa faptul că multe și încercate au fost toate cele trecute și petrecute, dar că împreună cu comunitatea, toate au avut și vor avea mereu izbândă.

S-au alăturat cuvântătorilor primarul comunei Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, încântat de eveniment și de publicarea unui astfel de volum, prof. Virginel Iordache - directorul Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava, Cătălin Alexievici, nepotul celui al cărui nume a fost dat Căminului Cultural, Savin Alexievici, cantor bisericesc la Cozănești, mandatarul obștii și coordonatorul lucrărilor Căminului Cultural ridicat pe locul în care Alexandru Vlahuță a scris „Pe plută de la Dorna la Piatra”.

Vădit emoționat, dar și bucuros și încântat pentru susținerea și aprecierea oferite de arineni, Filaret Chiruță și-a explicat publicarea romanului, oprindu-se, la provocarea moderatorului întregului eveniment, Doru Bighiu, cu precădere la momentul crucial din 1976, când regimul comunist și-a dorit construirea barajului de la Zugreni, aproape toată comuna fiind în pericolul de dispariție, mare parte dintre satele componente urmând a fi înghițite de apele bazinului de acumulare care s-ar fi dorit construit aici.

După ce fiecare participant a primit din partea membrilor familiei câte un volum semnat de autor, Costel Chiruță, fiul autorului, a mulțumit tuturor pentru prezență, recunoscând că emoțiile au fost mari, dar frumoase și răsplătite cu susținerea firească și emoționantă a comunității, făcându-le tuturor celor prezenți urarea de a trece prin această experiență, pe cât de inedită și nobilă, pe atât de provocatoare, „sprijinirea demersului literar al părintelui, în care să fie adunate toate amintirile de o viață”.

 

(Radio Orion Vatra Dornei)



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 18 Ianuarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.