Monitorul de Suceava Cifre concrete

De ce prețurile din piețele sucevene sunt aproape duble față de Botoșani?

Sandrinio NEAGU

Prețurile cu care se vând diferite produse alimentare în piețele din Suceava sunt aproape duble față de prețurile afișate pe tarabele piețelor din Botoșani. Iar cei care au fost în ambele piețe știu acest lucru cel mai bine.

Dacă în Suceava un kilogram de cireșe poate fi cumpărat cu 8 lei, ceea ce o raritate, pentru că prețurile variază încă între 10 și 20 de lei, la Botoșani situația este cu totul alta. Mai exact, cireșele se vând cu prețuri care pleacă de la 4 lei, iar suma maximă este de 10 lei/kg. La roșii, diferența este cam la fel. Cele mai amărâte sunt 3 lei/kg în piața din Botoșani, în timp ce la Piața Mare din Suceava este minimum 5 lei/kg. Mai rar găsești roșii cu 8 lei/kg, pentru că în cele mai multe situații prețul variază între 10-12 lei/kg. În județul vecin, un kilogram de roșii este între 5-8 lei.

Și în cazul cartofilor noi situația este asemănătoare. La Botoșani se vând cu 3 lei/kg, iar la Suceava cu 4-5 lei/kg. Discrepanța este și mai mare în cazul castraveților. La Botoșani kilogramul se vinde cu 3 lei, în timp ce în Piața Mare din Suceava este 7 lei.

Cum pot fi justificate aceste diferențe? La o primă vedere poate părea că 2-5 lei la un kilogram nu este mult, dar în momentul în care faci mai multe cumpărături se adună ușor 20 de lei, iar la piață se merge de mai multe ori într-o lună, ceea ce înseamnă un deficit în buzunare de minimum 200 de lei lunar.

Sunt mai bogați sucevenii și își permit să plătească aceste sume în plus? Institutul Național de Statistică spune că nu. La finalul lunii mai a acestui an, venitul mediu în județul Suceava era de 3.825 de lei/lunar, în timp ce la vecinii din Botoșani venitul mediu era de 3.952 de lei.

Care ar fi atunci explicația pentru aceste prețuri aproape duble? Una ar fi aceea că speculanții care vând în piețe, care nu au nici o legătură cu producătorii de fructe și legume, țin artificial prețurile sus, cel mai probabil într-o înțelegere tacită.

O altă posibilă explicație ar fi aceea că am avea mai puțini producători de fructe și legume în județ față de Botoșani. Dar și în acest caz motivația nu prea ține, pentru că, doar dacă vorbim de căpșuni, din diferite colțuri ale județului, Satu Mare și Grănicești, piața este plină, iar prețul pare să fi încremenit la 14 lei/kg.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 14 Iunie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.