Monitorul de Suceava Noutate

Datorii de 3 milioane de euro la bugetul local, șterse la cerere, de Primăria Suceava

Dana HUMOREANU

Penalități și majorări de întârziere la obligațiile financiare ale sucevenilor către bugetul local pot fi șterse, dacă cei în cauză depun cererile la Primăria Suceava, până la data de 25 noiembrie a.c. și îndeplinesc cumulativ condițiile impuse printr-un act normativ adoptat de Guvern.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferință de presă, că în baza unei ordonanțe de urgență adoptate recent, administrația locală poate anula majorările de întârziere pentru debite de 54,9 milioane de lei, echivalentul a peste 10 milioane de euro.

Pentru a beneficia de prevederile ordonanței de urgență nr. 107 adoptată de Guvern la începutul acestei luni, și care „introduce măsuri fiscal-bugetare menite să sprijine contribuabilii aflați în dificultate financiară” prin anularea majorărilor de întârziere pentru obligațiile de plată restante până la 31 august 2024, „ca parte a unui efort general de creștere economică și reducere a deficitului bugetar”, contribuabilii trebuie să îndeplinească 5 condiții cumulativ.

Condițiile sunt următoarele:

a) până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie a.c., au achitat („stins”) toate obligaţiile bugetare de plată principale (inclusiv chirii, redevențe și amenzi) restante la 31 august 2024;

b) au achitat toate obligațiile bugetare principale de plată aferente anului 2024 până la data depunerii cererii de anulare (toate obligaţiile bugetare principale cu termene de plată cuprinse între 1 septembrie 2024 – data depunerii cererii de anulare a majorărilor de întârziere inclusiv);

c) au „stins” majorările de întârziere calculate în anul 2024 la debitele restante aflate în sold la 31 august 2024 și la debitele restante după 31 august 2024;

d) au depus toate declaraţiile fiscale, până la data cererii de anulare a majorărilor de întârziere;

e) depun cererea de anulare a majorărilor de întârziere până la data de 25 noiembrie a.c., inclusiv.

Primarul a arătat că pentru debite de 54,9 milioane de lei se pot acorda scutiri de 19,3 milioane de lei. Din totalul datoriilor, 7 milioane de euro sunt debitele propriu-zise și 3 milioane de euro sunt majorările de întârziere și penalitățile. Astfel de datorii se înregistrează pentru peste 30.000 de roluri, majoritatea pe persoane fizice.

„Dragi suceveni, fac un apel la dumneavoastră, să veniți la primărie, să depuneți o cerere de anulare a majorărilor de întârziere, aferente datoriilor pe care le aveți la data de 31 august 2024. Am inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu Local privind anularea majorărilor de întârziere. Se propune aprobarea anulării majorărilor de întârziere pentru toate categoriile de debitori: persoane fizice, persoane juridice de drept public sau privat, asocieri sau alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice independente sau exercită profesii liberale”, este mesajul primarului Ion Lungu pentru contribuabilii cu restanțe la plata obligațiilor fiscale către bugetul local.

 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 25 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.