Florin PAIU
Direcția Agricolă Suceava a anunțat că va organiza și în acest an cursuri de calificare cu specializările de pomicultor, legumicultor și lucrător calificat în creșterea animalelor.
Durata unui astfel de curs este de 12 săptămâni (360 de ore), iar la finalul acestuia, după promovarea examenului, fermierul va obține un ,,Certificat de calificare”, nivel 2, acreditat de Autoritatea Națională de Calificări.
Fermierii cu atestat în domeniu au punctaj superior în cazul accesării proiectelor de investiții derulate prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și a proitectelor cu fonduri europene.
Fermierii până în 40 de ani cu un astfel de curs absolvit pot beneficia și de o plată directă de stimulare, pe o perioadă de 5 ani consecutivi, în cazul accesării plăților directe, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), începând de la prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri.
De asemenea, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava mai organizează și cursuri de instruireîn vederea accesării următoarelor măsuri de sprijin prin APIA:
DR-01 - Agromediu și climă pe pajiști permanente,
DR-02 - Agromediu și climă pe terenurile arabile,
DR-03 - Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon,
DR-04 - Agricultură ecologică-conversie,
DR-05 - Agricultură ecologică-menținerea certificării.
Durata cursurilor este de 40 ore (1 săptămână) iar la final se obține un ,,Atestat de participare” agreat de Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).
Înscrierile se fac la doi dintre responsabilii Direcției Agricole Suceava,
Gheorghe Cămăruț, tel. 0758.410.421, și Marian Prisăcaru, telefon 0746.870476.