Cosmin ROMEGA
Gerul din ultima perioadă se resimte și în costurile de încălzire a locuințelor sau a spațiilor de lucru, indiferent de sursa de energie termică utilizată.
De exemplu, sucevenii racordați la sistemul centralizat de termoficare al municipiului au înregistrat o creștere de 33% la energia termică utilizată în ultimele zile (cu temperaturi foarte scăzute, în special în timpul nopții), comparativ cu consumul înregistrat în primele zile din luna februarie.
Mai exact, dacă în intervalul 1-3 februarie temperaturile exterioare erau apropiate de normalul perioadei și nu se înregistrau creșteri/descreșteri la consumul de energie termică, în intervalul 4-8 februarie, când s-a răcit, creșterea consumului a fost de 24%.
Pentru zilele de 9 și 10 februarie, când minimele înregistrate în timpul nopții au fost și de –11 grade Celsius, consumul de energie termică din sistemul centralizat a fost cu 33% mai mare comparativ cu perioada de la începutul lunii, a precizat directorul Thermonet Suceava, Mugur Corlățan. El a adăugat că în toate zilele s-au luat măsuri speciale, pentru evitarea șocurilor din rețea de la fluctuațiile de consum, dar și pentru a nu îngheța conductele cu apă din sistemul de protecție la șocuri de sistem.
În privința producerii de energie termică, de la centrala Bioenergy, stocurile de masă lemnoasă sunt suficiente, plus că sunt contracte în derulare, încât chiar dacă prognozele meteo indică temperaturi foarte scăzute aproape toată luna februarie, nu există riscul de a nu fi combustibil.
Amintim faptul că în municipiul Suceava sunt aproape 35.000 de oameni racordați la sistemul centralizat de termoficare, atât la blocuri, cât și la case, iar prețul plătit de populație (subvenționat de Primăria Suceava) este probabil cel mai mic din țară – 240 de lei pe gigacalorie (206,36 lei pe MWh, cu TVA inclus).
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 12 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.