Monitorul de Suceava

Corala „Ciprian Porumbescu” și Corul de copii Sing au adus magia sărbătorilor de iarnă pe scena suceveană

Daniela MICUŢARIU

 

Corala „Ciprian Porumbescu” a Asociației Sing Bucovina și Corul de copii Sing au adus magia sărbătorilor de iarnă pe scena suceveană. Spectacolul „A Christmas Blessing”, desfășurat sâmbătă, 14 decembrie 2024, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, a fost o îmbinare reușită între repertoriul ales (orchestrare/reorchestrare sub bagheta magică a dirijorului, compozitorului și tenorului Alexandru Semeniuc), veleitățile vocale extraordinare, tehnica, talentul interpretativ al artiștilor, ținutele festive, decorul (brazi împodobiți, flori, lumini, imagini specifice sărbătorilor de iarnă proiectate pe un ecran montat pe scenă), toate încărcate de trăire și emoție pură.

Alexandru Semeniuc este unul dintre cei mai talentați și multipremiați tineri dirijori și compozitori români și împreună cu coriștii suceveni, prin repertoriu și interpretare, au adus o adevărată odă muzicii corale românești și internaționale.

 

·        Spiritul Crăciunului, prin cântec

 

Prezentat de managerul Coralei „Ciprian Porumbescu”, Ionuț-Vichentie Ilisoi, spectacolul a fost o producție extraordinară, dedicată atât tradiției românești a colindatului, publicul ascultând cu emoție până la lacrimi cele mai cunoscute colinde vechi românești, dar și cântece de Crăciun cunoscute pe plan internațional, interpretate în engleză, germană, franceză și italiană.

Nu au lipsit din repertoriul ales de artiștii Coralei „Ciprian Porumbescu” piese precum „La Vitleem colo-n jos” de N. Lungu, „Domnuleț și Domn din Cer” de Gh. Cucu, „Steaua sus răsare” de I.D. Chirescu, alături de piese festive celebre din repertoriul internațional, precum „Silent Night” sau „Jingle Bells”.

După interpretarea fiecărei piese, publicul, care a umplut Sala Mare a Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, a aplaudat îndelung, apreciind atât versurile pline de semnificații ale fiecărui colind/cântec de iarnă, cât și emoția pe care au transmis-o artiștii, emoție specifică sărbătorilor de iarnă, care readuce spiritul Crăciunului în fiecare dintre noi. Publicul a ascultat cu plăcere (chiar a cântat împreună cu artiștii de pe scenă) colinde precum „O, ce veste minunată”, „Trei Crai de la Răsărit”, „Moș Crăciun cu plete dalbe”, „O, brad frumos”, „Vin colindătorii” (Leru-i ler), colind-manifest, „Galbenă gutuie” (Colindul gutuii din geam), dar și tradiționalul „La mulți ani!”.

 

·        Corul de copii Sing, la debut

 

În cadrul spectacolului „A Christmas Blessing”, Corala „Ciprian Porumbescu”, în colaborare cu Academia Sing, a lansat Corul de copii Sing, produs muzical al proiectului „Școala de Cor”, desfășurat în orașele Suceava și Iași. Prezența copiilor în spectacol, purtând în mâini „sclipiri de lumină” (lumânări), colindând cu voci de îngeri, a adus un plus de emoție evenimentului. Momentul lor a fost și pe placul lui Moș Crăciun, care și-a făcut prezența pe scenă, cu desaga plină de daruri, cadouri ce le-au fost împărțite copiilor la finalul concertului.

Într-o mică pauză din cadrul concertului, organizatorii au prezentat câteva momente înregistrate din turneul de iarnă din Elveția și Franța pe care l-a avut Corala „Ciprian Porumbescu” (a XII-a ediție a Winter Tour), în perioada 27 noiembrie - 10 decembrie 2024. Au fost scurte secvențe video cu părerile unor spectatori (aprecieri, emoții până la lacrimi, speranța revederii și în anii care urmează cu coriștii din Bucovina) la ieșirea de la concertele susținute de suceveni în străinătate.

Reușita spectacolului „A Christmas Blessing” s-a datorat unei echipe care muncește foarte mult, cu talent și pasiune: dirijorul Alexandru Semeniuc; managerul Ionuț-Vichentie Ilisoi; pianista Olivia Marțincu, soliștii Adriana-Ioana Iacob, Beniamin Moraru, Celina-Brigita Mateeș, Elena Șvedchi, Gabriel Nastasă, Mihai Candrea, Romina Coșofreț, împreună cu toți ceilalți coriști. De sunet s-a ocupat Daniel Aneculăesei.

 

·        O întâlnire de suflet

 

Managerul Ionuț-Vichentie Ilisoi a transmis mulțumiri publicului care a venit în număr mare la concert, Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiului Național „Petru Rareș” și Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava pentru sprijinul oferit în organizarea spectacolului de pe 14 decembrie 2024, subliniind că acest eveniment s-a dorit a fi nu doar un concert, ci o întâlnire de suflet „care ne reunește, acasă, ne aduce mai aproape unii de alții, ne îmbogățește sufletește, ne face mai buni și mai răbdători”.

A fost un bun prilej pentru public de a reflecta asupra valorilor adevărate, valori tradiționale, valori locale, valori ale comunității, care trebuie și merită să fie susținute și promovate în continuare. Colindele tradiționale românești, creațiile internaționale au fost însuflețite de corala suceveană, aducând pace și bucurie în inimile publicului.

Vă reamintim că în ultimii 12 ani, Corala „Ciprian Porumbescu”, un etalon al actului cultural de înaltă clasă, ce contribuie la promovarea valorilor autentice românești și a patrimoniului cultural din această regiune, a susținut peste 200 de concerte în Europa, fiind totodată și deținătoare a primelor două medalii de aur pentru un cor mixt autohton la World Choir Games (Coreea de Sud, 2023).



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 14 Decembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.