Monitorul de Suceava

Copiii și tinerii din comunitatea poloneză, implicați într-un proiect pentru păstrarea memoriei strămoșilor

Sandrinio NEAGU

 

Copiii și tinerii din comunitatea poloneză din județ sunt implicați activ într-un proces de păstrare vie a memoriei strămoșilor. Intitulat ”Să salvăm de la uitare”, proiectul a fost gândit și este pus în practică de către deputatul Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România.

Proiectul presupune îngrijirea mormintelor înaintașilor în perioada premergătoare lunii în care este celebrată sărbătoarea Tuturor Sfinților și Pomenirea Tuturor Credincioşilor Răposaţi.

Cu acest prilej, copiii și tinerii merg la cimitirele unde există locuri de veci ale strămoșilor polonezi, pe care le curăță și depun o coroană, aprind o candelă și rostesc o rugăciune pentru aceștia.

”Scopul acestui proiect este acela de a păstra vie memoria strămoșilor noștri, printre altele a victimelor Primului și celui de Al II-lea Război Mondial, a militanților de origine poloneză, preoților și a altor polonezi. Aceasta este o deosebită oportunitate pentru a ne exprima recunoștința față de înaintașii noștri răposați”, a arătat deputatul Ghervazen Longher.

Proiectul a început luni, 28 octombrie, când Ghervazen Longher a mers împreună cu copiii și tinerii comunității la mormântul militarilor polonezi de la Cârlibaba.

Mai întâi, au participat la Sfânta Liturghie oficiată de preotul Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și paroh la Solonețu Nou, și de preotul Mihai Balan, paroh la Pleșa.

La final, a fost curățat mormântul, s-a ținut o rugăciune în memoria militarilor căzuți în luptă, iar alături de o coroană a fost aprinsă o candelă.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 28 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.