Monitorul de Suceava

Contractul Climatic pentru Suceava a fost aprobat, fiind primită Eticheta „Orașe inteligente și neutre”

Cosmin ROMEGA

Municipiul Suceava a primit din partea Comisiei Europene Eticheta în cadrul Misiunii „Orașe inteligente și neutre din punct de vedere al impactului asupra climei”. Eticheta misiunii reprezintă recunoașterea finalizării cu succes a procesului Climatic City Contract (CCC).

”Contractul Climatic (Climate City Contract - CCC) pentru Suceava a fost aprobat, fiind emisă eticheta misiunii. Planul de Investiții are o valoare de 448 de milioane de euro și a fost elaborat împreună cu Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava”, a anunțat primarul Sucevei, Ion Lungu, care a prezentat și Eticheta primită în cadrul Misiunii „Orașe inteligente și neutre”.

Planul de Investiții  este structurat pe următoarele domenii:

-Mobilitate urbană sustenabilă;

-Energie Regenerabilă;

-Eficiență energetică în clădiri publice și rezidențiale;

-Reabilitare sistem de transport și distribuție agent termic;

-Managementul deșeurilor;

-Managementul Apei;

-Regenerare spații publice și spații verzi;

Perioada de implementare a proiectelor este 2024-2030.

Ceremonia de premiere va avea loc pe data de 22 octombrie 2024, la Parlamentul European de la Strasbourg.

”Mulțumesc echipelor de specialiști de la Primărie, de la Universitate, reprezentanți ai mediului de afaceri, operatori locali de servicii publice, reprezentanți ai societății civile, care au depus eforturi deosebite pentru finalizarea documentației necesare, pentru aprobarea acestui proiect”, a mai spus Ion Lungu, care a precizat că, cel mai probabil, la premierea de la Strasbourg va fi prezentă noua conducere a municipalității sucevene.

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au declarat că ”Eticheta misiunii UE este o etapă importantă, reprezentând o recunoaștere a planurilor orașelor de a deveni neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2030 și vizează facilitarea accesului la fonduri publice și private în vederea îndeplinirii acestui obiectiv.

Alăturându-se Misiunii UE, Municipiul Suceava are în vedere reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră cu aproximativ 80,66 % fata de nivelul din anul 2021, creșterea eficienței energetice la nivel local și creșterea calității vieții în municipiul Suceava.

Îi felicităm și le urăm succes în acest parcurs ambițios partenerilor noștri din Primăria Municipiului Suceava și ne exprimăm încrederea că pot inspira și alte comunități din Regiunea noastră”.

Înmânarea premiului va avea loc în Franța în cadrul Summitului Primarilor Europeni (European Mayors Summit), convocat pe 22.10.2024 la Strasbourg.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 09 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.