Monitorul de Suceava

Conferința „Grațian Jucan – Un reper spiritual al Câmpulungului Moldovenesc”, joi, la Biblioteca Municipală

Daniela MICUŢARIU

 

La Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc (BMCM) va avea loc joi, 26 septembrie 2024, începând cu ora 17:00, la Sala Bucovina (parter), conferința „Grațian Jucan – Un reper spiritual al Câmpulungului Moldovenesc”. Conferențiar: prof. dr. Luminița Reveica Țăran.

Acțiunea culturală se înscrie în cadrul seriei conferințelor BMCM - ,,Bucovina - Memorie și Identitate”. Publicul este invitat să cinstească memoria unei personalități marcante - profesorul și scriitorul Grațian Jucan - reper al culturii câmpulungene. Evenimentul este coordonat de bibliotecara Luminița Ignea.

Născut la Câmpulung Moldovenesc, în 1929, Grațian Jucan „a rămas pe veci îndrăgostit de acest loc, de tradițiile și istoria lui, cărora le-a dedicat decenii întregi din viața sa și mii de pagini din lucrările publicate ori rămase încă în manuscris”.

„De Câmpulung Moldovenesc mă leagă tot: părinţii, casa părintească, bunicele mele, surorile mele, oraşul, şcoala şi unii profesori de la Liceul <Dragoş Vodă>. Cu excepţia anilor de studenţie la Universitatea din Cluj (1949-1953), tot timpul am trăit în Câmpulung Moldovenesc, ca profesor la liceul în care am învăţat. Toate acestea fac parte intrinsecă din fiinţa mea şi nu mă pot despărţi de ele orice aş face”, spunea prof. Grațian Jucan într-un interviu publicat în 2011 în „Bucovina Literară”.

Istoricul literar, eminescologul și publicistul Grațian Jucan a murit pe 21 martie 2013, la Satu Mare, localitate în care și-a petrecut ultimii ani din viață.

Mai multe veți afla din prezentarea pe care o va face prof. dr. Luminița Reveica Țăran, joi, la Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 23 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.