Radu LUPAŞCU
Concursul ”25 de ore la USV” (25h@USV), organizat de către Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, și-a desemnat vineri câștigătorii celei de a X-a ediții. Concursul este deschis tuturor studenților facultății înscriși la studii de licență și masterat, iar în acest an a avut drept tematică folosirea inteligenței artificiale în scopul atingerii obiectivelor neutralității climatice. Echipele de studenți au avut acces la cele mai performante modele de inteligență artificială, pe care să le folosească pentru punerea în practică a ideilor proprii.
Proiectele echipelor Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava au fost evaluate în cursul dimineții de vineri de către un juriu condus de prof. univ. dr. ing. Radu-Daniel Vatavu și din care au făcut parte drd. ing. Alexandru-Tudor Andrei și drd. ing. Adrian-Vasile Catană. În urma analizării realizărilor, pe locul I s-a clasat echipa formată din studenții Vlad Daniel Onofrei, David Ionatan Rotariu și David Șerban, care a propus și demonstrat cu succes o aplicație de monitorizare automată a calității aerului, pentru care plasarea senzorilor în cadrul zonei monitorizate este determinată în mod optim de un model de inteligență artificială. Locul al II-lea a fost adjudecat de echipa formată din Silviu Vasilică Luță, Daniel Canevschii și Andrei Bogdan Aluculesei, care a prezentat o aplicație inteligentă, antrenată cu date climatice din ultimii ani, pentru predicția incendiilor de vegetație. Locul III a fost obținut de echipa formată din Bianca Batinaș, Filaret-Niculai Crainiciuc și Călin Ursu, care a propus o aplicație pentru automatizarea irigațiilor împreună cu rapoarte climatice generate în mod automat de un model de inteligență artificială. Mențiuni au primit echipele alcătuite din Mădălin Valentin Toader, Fabian-Dumitru Crăciunescu și Sebastian-Radu Lupu, respectiv Gabriel Robu, Tudor Baranai și Stanislav Cașciuc.
Concursul 25h@USV încurajează creativitatea studenților în procesul dezvoltării și aplicării originale a tehnologiilor de vârf, care pot avea un impact semnificativ asupra societății. Tematica abordată în acest an a combinat interesul crescut pentru capacitatea inteligenței artificiale de a schimba modul în care trăim și lucrăm, cu interesul pentru neutralitatea climatică și dezvoltarea orașelor într-un mod sustenabil. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava face parte din Centrul Național de Competențe și soluții pentru dezvoltarea orașelor inteligente neutre climatic (NetZeRoCities), al cărui scop este dezvoltarea și furnizarea de soluții performante pentru sprijinirea orașelor din România în atingerea neutralității climatice. Organizatorii acestui concurs, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur și prof. univ. dr. ing. Radu-Daniel Vatavu, consideră această competiție ca fiind una cu importanță deosebită pentru studenții din domeniul ingineriei electrice și al științei calculatoarelor, prin prisma aplicării de tehnologii inovative și a modalității specifice de implementare, care implică efort susținut, lucru în echipă și perseverență în atingerea obiectivelor.