Monitorul de Suceava 29 și 30 octombrie

Concurenți din 12 județe ale țării și Republica Moldova, la Festivalul Concurs de Folclor „Cântecele neamului”

Daniela MICUŢARIU

Școala Populară de Arte „Ion Irimescu” din Suceava organizează cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Concurs Internațional de Folclor „Cântecele neamului”. Evenimentul, ce reunește cei mai valoroși tineri interpreți din țară, dar și artiști consacrați, se desfășoară pe 29 și 30 octombrie 2024, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava. Intrarea este liberă.

Am aflat de la organizatori că 25 de tineri interpreți de muzică populară dintre cei mai valoroși concurează la Suceava, în cadrul Festivalului Concurs Internațional de Folclor „Cântecele neamului”.

Artiștii aspiranți sunt din Suceava, Botoșani, Iași, Brăila, Bistrița, Alba Iulia, Sibiu, Reșița, Târgu Jiu, Satu Mare, Târgu Mureș și Republica Moldova.

Concursul a avut loc pe 29 octombrie, începând cu ora 17:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, și s-a desfășurat pe două secțiuni: canto și instrumental.

Toți concurenții au fost acompaniați de Orchestra „Bucovina” a Școlii Populare de Arte ”Ion Irimescu” Suceava, dirijată de maestrul Trifan Leancă.

În cadrul spectacolului, au mai evoluat și dansatorii aceleiași instituții culturale, coordonați de coregrafa Alina Leonte.

„Suntem onorați să avem o participare atât de numeroasă și valoroasă, la cel mai important eveniment de peste an pe care îl organizăm ca instituție. S-a muncit enorm și a ieșit o producție memorabilă, așa că așteptăm iubitorii de folclor să ni se alăture pe parcursul celor două zile de festival. Este de departe cea mai consistentă ediție pe care am avut-o până acum”, a transmis directorul Școlii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava, coregraful Ion Băițan.

 

Juriu

În cea de-a doua zi de festival, miercuri, 30 octombrie, tot de la ora 17:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava are loc Gala Laureaților. Juriul de specialitate, condus de reprezentantul Casei de discuri Electrecord, doctor etnomuzicolog Roxana Daniela Gibescu, este format din Anca Luciana Branea, prof. dr. univ. la Universitatea de Arte din Tg. Mureș, Silvia Zagoreanu, director al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultual Imaterial Chișinău, Vasile Pohoață, etnomuzicolog, realizator de emisiuni, și Sorin Filip, managerul Centrului Cultural Bucovina.

„Mulțumesc noului președinte al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, pentru că a fost de acord să ne sprijine în realizarea acestui eveniment de mare anvergură. Totodată, voi susține și un recital, în cadrul căruia voi dărui publicului în primă audiție cea mai nouă piesă din repertoriul meu: <Hora bucuriei>”, a anunțat Sorin Filip.

 

Recitaluri

Gala Laureaților de astăzi va fi completată de recitalurile profesorilor Elena Simionesei, Alexandra Dumbravă, Marius și Cristina Munteanu, alături de invitații speciali: Petronela Butnariu, Grupul vocal „Dor de la Humor”, Silvia Zagoreanu, Anca Branea, Alina Pinca, Sorin Filip și Ion Drăgan.

Cele două spectacole din cadrul Festivalului Concurs Internațional de Folclor „Cântecele neamului” sunt prezentate de inițiatorul proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Zîna Bârsan.

„Am participat la ultimele repetiții ale Ansamblului Folcloric <Bucovina> al Școlii Populare de Arte <Ion Irimescu> Suceava. Știam cât de talentat este maestrul Trifan Leancă și cât de bine sună orchestră, pentru că în 2023 am organizat Gala de premiere <10 pentru folclor> la Suceava și Putna cu acest minunat colectiv artistic. Iar dansatorii, pregătiți de frumoasa și talentata coregrafă Alina Leonte, sunt de vis.Felicitări domnului director al Școlii Populare de Arte <Ion Irimescu> Suceava, domnul Ion Băițan, pentru amploarea pe care a reușit să o dea acestui eveniment: invitați din 12 județe ale țării, dar și din Republica Moldova. În egală măsură, îl felicit și pe managerul Centrului Cultural Bucovina, domnul Sorin Filip, pentru sprijinul consistent pe care l-a acordat în organizarea festivalului concurs. Vă așteptăm la un regal folcloric, ce se va desfășura pe parcursul a două zile: 29 și 30 octombrie 2024, de la ora 17:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava”, a transmis Mihaela Zîna Bârsan.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Suceava, Școala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava și Centrul Cultural „Bucovina”.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 30 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.