Dana HUMOREANU
Conducerea Colegiului Medicilor Suceava și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu scăderea numărului de medici care profesează în județ și a inițiat o întâlnire cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Suceava și ai Asociației Județene a Medicilor de Familie pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă sistemul medical și a găsi soluții de recrutare a tinerilor doctori.
Responsabilul cu comunicarea al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Marian Melinte Popescu, a declarat că la discuțiile care au avut loc la CAS au participat președinta Colegiului, dr. Laura Coca, dr. Mirela Oniceanu, președinta Asociației Județene a Medicilor de Familie, și conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, reprezentată de directorul general Cristi Bleorțu, directoarele adjuncte Loredana Bîrsan și Anda Sălăgean și medicul-șef Liliana Moraru. Doctorul Melinte Popescu a participat în calitate de reprezentant al Colegiului Medicilor Suceava pentru medicina de ambulatoriu.
Potrivit acestuia, temele abordate au fost finanțarea sistemului de sănătate, bugetul pentru acest an al CAS Suceava, viitoarele contracte dintre unitățile sanitare care furnizează servicii medicale în sistem ambulatoriu și CAS.
„Această întâlnire vine în contextul schimbărilor legislative din anul 2025, precum și al problemelor bugetare cu care se confruntă Ministerul Sănătății. S-a discutat despre problemele legate de numărul din ce în ce mai mic al medicilor care profesează în județul Suceava. Doamna președinte Laura Coca a subliniat importanța colaborării dintre Colegiul Medicilor și celelalte instituții medicale din județ pentru a putea identifica soluții la problemele actuale din sistemul medical județean, precum și pentru aducerea în județ a cât mai multor medici tineri pentru a putea suplini deficitul cronic de medici din județul Suceava”, a declarat dr. Melinte Popescu.
Acesta a arătat că în prezent numărul total de medici care profesează în județ este de 1.075. La o populație de 642.551 de locuitori, cât a fost înregistrată la ultimul recensământ, înseamnă că avem 1,6 medici la 1.000 de locuitori.
Din numărul total de medici, 356 lucrează în spitalele publice. Alți 252 de medici sunt de familie, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, 169 de medici suceveni erau la vârsta de pensionare și peste această vârstă, dintre care 84 de medici au peste 70 de ani și 85 de medici au până în 70 de ani.
În decembrie 2020, numărul medicilor aflați la vârsta de pensionare care aveau contract cu CAS era de 170.
În ceea ce privește medicina de familie, la această dată în județ sunt 252 de medici de familie în contract cu CAS. Dintre aceștia, 125 de medici au peste 60 ani, 35 de medici au între 60 și 64 de ani, 60 de medici au între 65 și 70 ani, 20 de medici au între 71 și 75 ani și 10 medici au peste 76 ani.
De menționat că de la an la an tot mai puțini absolvenți de medicină se îndreaptă către specializarea medicină de familie și, dacă nu ar rămâne să profeseze medicii care au ajuns la vârsta de pensionare, sucevenii s-ar confrunta cu o mare problemă în ceea ce privește asigurarea asistenței medicale primare.
Dr. Melinte Popescu a mai spus că participanții la dialog au căzut de acord ca astfel de întâlniri să se desfășoare periodic pentru a sprijinii activitatea instituțiilor medicale de stat și private, precum și a medicilor din județ. De asemenea, Colegiul Medicilor vrea să extindă colaborarea cu toate instituțiile care se ocupă de sănătate.