Monitorul de Suceava CJSU

Cod portocaliu - atenționări pentru reducerea riscului de accidente, pe fondul fenomenelor meteo periculoase

Cosmin ROMEGA

De duminică seară, începând cu ora 20:00, județul Suceava intră sub incidența codului portocaliu de fenomene meteo periculoase.
Având în vedere că sunt anunțate instabilitate atmosferică accentuată, ploi torenţiale şi vijelii în perioada următoare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgența informează conducătorii auto şi pietonii cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere grave.
Astfel, se recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră preventivă de condus, atât pentru siguranţa proprie, cât şi pentru a celorlalţi participanţi la trafic.
De asemenea, li se solicită să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

Se recomandă păstrarea în mers a unei distanţe de siguranţă mai mare faţă de vehiculele din faţă.
„Deoarece temperaturile scad, îndeosebi în zona de munte a județului, există posibilitatea formării poleiului și chiar a transformării precipitațiilor în lapoviță și ninsoare, cu precădere în pasurile Mestecăniș și Tihuța”, explică reprezentanții CJSU Suceava, care le recomandă conducătorilor auto ca înainte de a pleca la drum, să se informeze temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor, iar dacă este cazul, să echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare.
Autoritățile le mai recomandă conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed sau acoperit cu zăpadă, să ruleze cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum, să-şi sporească atenţia şi să adopte o manieră calmă la volan, fără să bruscheze comenzile vehiculului. Fiecare manevră în trafic trebuie să fie efectuată numai după o temeinică asigurare.
Pentru orice situație de urgență, populația este îndemnată să anunțe de îndată la numărul unic 112.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 28 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.