Cezar STRATON
”Cum să fii fericit chiar și căsătorit.” Iată titlul unei cărți scrise de reverendul Edward John Hardy (1849-1920).
Rugă.”O, vai tu Doamne, să fiu iertată / Că fetia mi-a fost luată!” (Anonim, sec XVII)
Terapie.”Nimic nu slujește mai bine spiritului ori trupului decât o relație amoroasă. Dă gânduri înălțătoare și bucură stomacul.” (Barbara Howar (n. 1934), Să râdem de toate)
Jeu dʼamour. (Glossă) ”Dormeam subt Pomul Vieţii, rainic Pom, / când s-a-ndurat în mine Sfântul Domn / şi trupul de genune mi-a deschis / rănindu-mă adânc în somn şi-n vis / şi te-am pierdut, femeia mea, de cum / cu ochiul meu de rană te văzum, / streină sfântă precât Sfântul Domn / de-acum, de-acum numai în vis şi-n somn, / izvorâtoarea mea de crunt haviz, / de-acum, de-acum numai în somn şi-n vis, / streină sfântă precât Sfântul Domn, / de-acum, de-acum numai în vis şi-n somn!” (Cezar Ivănescu)
Dorință.”Dorința a urmat ocheadei, iar plăcerea a urmat dorinței.” (Goethe (1749-1832), Elegii); ”Dorința trupească e cea mai bătrână leoaică.” (Anonim, Italia)
Saramură.(Păstrarea cărnii în saramură). Carnea de porc, de oaie şi de vacă se păstrează bine în saramură, până se consumă. Se prepară o saramură din apă cu sare concentrată (până plutește oul de găină). Carnea se taie în bucăți potrivite pentru utilizare. Se așază carnea într-un vas de sticlă, lemn sau lut şi se completează cu saramură. Se păstrează în beci, la rece. La momentul consumului se scot bucăți de carne după necesități şi se desărează prin imersare în apă potabilă timp de câteva ore.
”Jurământ”.”Mereu le-am jurat amanților mei că-i voi iubi etern, dar pentru mine eternitatea ține doar un sfert de ceas.” (Ninon de Lenclos (1615-1705))
Chin.”Zori de ziuă se revarsă, / Și ochii încă n'am închis: / Cum să-i închid, când ei varsă / Păraie de foc aprins?... / Mă vait, strig cu suspinuri / Dar nu găsesc agiutoriu: / Ce pot lacrimi, ce pot chinuri, / Când durerea-i de amoriu?... / Ah! moarte! numai la tine / Scăparea mea poate fi: / Dar la necaz moartea vine? / Și omul poate muri? / Repezi-te dulce rază, / Din doi ochi mângâitori, / Și vino de înviează / Pe alți doi, ce-s muritori!... / Aceasta-i a ta putere, / Acesta-i darul ce-l ai: / Ca numai printr'o videre / Viață iei și viață dai! / Necazul meu este mare, / Este rău, este cumplit, / Și să-l vindec nu am stare: / Că tu l'ai pricinuit!... / Dar puterea ta-i mai mare, / Și de-i vrea îndată poți, / Numai c'o îmbrățișare, / Din focul lui să mă scoți!” (Costache Conachi)
Înștiințare.Casierul sinagogii rămăsese fără niciun bănuț cu care să ajute pătura săracă. Nici în cutia de ajutorare a săracilor nu se mai introduseseră de mult niscai bănuţi. A doua zi dimineaţa puse pe uşa sinagogii o înștiinţare: - O femeie căsătorită din cartier are o legătură cu un bărbat necăsătorit. Dacă până mâine dimineață nu apare o bancnotă de 100$ în cutia săracilor, voi fi nevoit să-i dezvălui numele. A doua zi a găsit în cutia săracilor 30 de bancnote de 100$, plus una de 50$, cu un bilet ataşat: “Amână până mâine, te rog... ca să fac rost de restul de bani!”
Lași mirosul tău în aer. ”Lași mirosul tău în aer / de metal și de femeie / și de car încins pe lutul / al întinderii caldee, / de coloană viitoare / dintr-un secol nenăscut / de zid ars de o văpaie / care-o arse și pe Ruth / Și îmi pari că ești aievea / ploaie aspră, fraged nor, / dulcea mea antichitate / dintr-un secol viitor.” (Nichita Stănescu)
Bărbații și grătarul.Când un bărbat se declară pregătit să preia prepararea grătarului, se declanșează următoarea serie de evenimente: 1) femeia cumpără mâncarea; 2) femeia face salata, pregătește legumele și desertul; 3) femeia pregătește carnea pentru grătar, o așază pe o tavă, împreună cu toate celelalte ustensile necesare și o duce afară, unde bărbatul stă deja așezat cu o bere în mână, în fața grătarului. Și aici vine punctul cel mai important al întregii desfășurări: 4) bărbatul așază carnea pe grătar; 5) apoi, urmează mai multe activități de rutină; 6) femeia aduce farfuriile și tacâmurile afară; 7) femeia informează bărbatul că mai are puțin carnea și se arde; 8) el îi mulțumește pentru această informație importantă și mai comandă încă o bere la ea, în timp ce el se ocupă de situația de urgență. Apoi încă un punct foarte important! 9). Bărbatul ia carnea de pe grătar și o dă femeii; 10) apoi urmează din nou rutina. Femeia aranjează farfuriile, salata, pâinea, tacâmurile, șervețelele și sosurile și aduce totul afară pe masă; 11) După masă, femeia eliberează masa, o curăță, spală vasele. Apoi, toți îl laudă pe bărbat pentru măiestria lui culinară; 12) Bărbatul o întreabă pe femeie cum i-a plăcut faptul că ea nu a fost nevoită, măcar azi, să gătească și când observă ca ea e cam botoasă, ajunge la concluzia că pe femei nu le poți satisface niciodată.
Viol și crimă.”Într-o carte de memorii publicată acum un secol, <Armenia batjocorită>, Aurora Mardiganian relatează dramatica sa experienţă din timpul Holocaustului armean, dar şi alte orori inimaginabile, printre care şi crucificarea unor adolescente armene. Arshaluys (Aurora) Mardiganian s-a născut într-o familie de armeni înstăriţi, din oraşul Çemişgezek, provincia turcească Elâzığ. Avea doar 14 ani când părinţii, fraţii şi surorile sale au fost măcelăriţi sub ochii ei. Călăii turci au lăsat-o în viaţă şi au dus-o într-un harem, unde, în ciuda celor îndurate, a refuzat să renunţe la credinţa creştină. A scăpat datorită unui doctor şi misionar canadian care a ajutat-o să ajung la Erzurum, asupra căruia ruşii preluaseră controlul. Mai târziu, aproape de finele anilor 1920, a ajuns în Statele Unite, după care relatările sale despre ororile trăite sau văzute au devenit subiectul unui documentar, <Auction of Souls>. Acesta dezvăluia şi ultimele momente dramatice ale unor tinere armene crucificate de torţionarii otomani în oraşul Malatia. <Nu le-au crucificat după modelul clasic, ştiut de toată lumea. Crucile turcilor erau ceva mai mici şi mai ascuţite. Le-au dezbrăcat şi le-au violat, apoi le-au introdus lemnul acelor ţepuşe prin vagin. Le-au bătut piroane în palme şi le-au lăsat să moară. Fetele acelea s-au stins în chinuri îngrozitoare, indescriptibile, pe care, bineînţeles, filmul americanilor nu ar fi putut să le redea>, declara Aurora Mardiganian, 70 de ani mai târziu.” (evz.ro)
Carul cu flori.”Nu fi, mândru, supărat - / Din doruţ ne-om fa' căruț, / Ş-om trece păstă deluţ, / Cu obede din lemn verde, / Stiţele din măghieran, / Buciumu de odolean, / Şi proţapu de omac, / Şi boii de ruji de mac. / Şi ne-om sui în căruţ / Ş-om trece peste deluţ, / Unde-nfloare piperiul / Şi se ostoie dorul, / Unde-nflore tămâia / Şi s-ostoie dragostea. / N-om veni până-i lumea, / Dacă nu voie mama / Să grăiesc cu dumneata.” (Berbeşti, Ţara Maramureşului)
Record.Cel mai lung sărut înregistrat „oficial”. El s-a petrecut între Louisa Almedovar şi Rich Langley, în ziua de 5 decembrie 2001, la New York, şi a durat nu mai puţin de 30 de ore, 59 minute (!?) şi… 27 secunde. Bărbaţi grăbiţi ce sunteţi, vă invit să încercaţi să vă sărutaţi soţia măcar 27 de secunde, ca să rotunjim, simbolic, performanţa. N-ar fi deloc inutil de vreme ce orice „frumoasă din pădurea (relația) adormită” doar asta aşteaptă pentru a fi… trezită. Şi, pe de altă parte, sărutul „întors” de o femeie frumoasă poate – tot basmul zice! – transforma un broscoi blazat într-un prinţ fermecător. Cu siguranţă – şi în ciuda riscurilor medicale adiacente – „consumul excesiv de sărut nu dăunează grav sănătăţii”.
Fantomă.”Adevărata dragoste este precum fantomele – toată lumea vorbește despre ea, însă foarte puțini au văzut-o.” (La Rochefoucauld (1613-1680))Crăciun. "Mi-e dor de un Crăciun de altădată / eram mai mic și mai sărac nițel / dar toate aveau altă armonie / și-avea alt gust șoriciul de purcel / mi-e dor de mine cel de altădată / copil al uliței între copii / când prin zăpada mare și curată / mergeam să colindăm, buni zori de zi / mi-e dor de un Crăciun de altădată / satul e singur, punct pe-o hartă plată / cu inima în alte zări plantată / mi-e dor de un Crăciun de altădată." (Lucian Avramescu)