Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă, că au existat întrebări de la Bruxelles despre cazurile în care a fost acordată cetăţenie română pentru moldoveni, deoarece au existat mesaje de la Chişinău care au prezentat situaţia foarte exagerat.
Postul de radio menţionează că Republica Moldova a acuzat, anul trecut, Bucureştiul de subminare, prin faptul că oferă paşapoarte româneşti cetăţenilor moldoveni aflaţi în căutare de oportunităţi economice. Tensiunile au sporit, preşedintele Voronin ameninţând inclusiv că se va adresa oficialilor europeni, reaminteşte sursa citată, precizând, însă, că Cioroianu susţine că Bruxelles-ul nu a avut plângeri în ceea ce priveşte atitudinea Bucureştiului faţă de Chişinău.
"Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, politica României faţă de Republica Moldova a fost una corectă", a spus ministrul.
"Bineînţeles că am fost întrebaţi în legătură cu numărul cazurilor în care a fost aprobată acordarea cetăţeniei române pentru moldoveni sau despre ritmul în care au fost emise vizele de călătorie pentru moldoveni, deoarece au existat mesaje de la Chişinău care din nefericire au prezentat situaţia într-un mod foarte exagerat", a adaugat Cioroianu.
Europa Liberă precizează, de asemenea, că Cioroianu a reamintit despre deschiderea unui nou sediu consular la Chişinău, care permite eliberarea a până la 1.000 de vize zilnic. "Cozile lungi au dispărut, nu mai există «intervenţii» pentru vize", a spus ministrul.
Cioroianu a amintit, de asemenea, că Parlamentul European a adoptat deja o serie de măsuri în favoarea Chişinăului şi le va permite în curând cetăţenilor moldoveni care au viză Schengen să tranziteze liber România.
Totodată, Adrian Cioroianu a declarat că Bucureştiul creează legături între Chişinău şi Bruxelles şi a transformat aderarea Republicii Moldova la UE într-o prioritate de politică externă.
Cioroianu a afirmat, în interviul pentru Europa Liberă, că România consideră ca fiind o "datorie morală" încurajarea acestor relaţii.
Relaţiile dintre România şi Republica Moldova au devenit tensionate în ultimii ani, menţionează postul de radio, adăugând că ministrul Cioroianu susţine că dificultăţile din relaţia bilaterală sunt generate de legăturile culturale strânse dintre cele două ţări, precum şi de diverenţele legate de aspecte istorice.
"Ca vecin - ca stat prieten care ştie ce înseamnă depăşirea dificultăţilor de tranziţie şi care cunoaşte avantajele unei relaţii mai strânse cu UE - România consideră că este datoria sa morală să menţină în fruntea agendei problema Republicii Moldova, aşa cum o exprimă cetăţenii săi", spune Cioroianu.
"Sperăm să vedem dorinţa unor relaţii mai strânse între Chişinău şi Bruxelles exprimată mai clar la nivelul autorităţilor centrale ale Republicii Moldova", a adăugat ministrul, care reaminteşte că liderul de la Chişinău, Vladimir Voronin, s-a exprimat în favoarea unei integrări a ţării sale în Occident, exprimându-şi însă rezervele faţă de utilizarea României în acest scop.
Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că l-a întrebat pe preşedintele moldovean Vladimir Voronin dacă R. Moldova nu ar fi avantajată în ceea ce priveşte integrarea în UE de faptul că limba oficială este aceeaşi cu a unui stat membru al Uniunii.
Dialogul a avut loc cu ocazia participării la conferinţa de securitate de la Munchen.
Potrivit ministrului român, Voronin a răspuns precizând că ştie că este vorba despre două limbi identice, dar a adăugat că, în opinia sa, limba moldovenească a apărut înaintea limbii române şi de aceea va susţine întotdeauna existenţa unei limbi moldoveneşti.