Adelina TALPALARIU
În perioada 12-14 martie, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a primit vizita de evaluare a comisiei ARACIS pentru autorizarea programului de studii de licență Cinematografie, fotografie, media (Comunicare audiovizuală: scenaristică, publicitate media, filmologie).
În urma vizitei, Consiliul ARACIS a decis autorizarea de funcționare provizorie a acestui program, în cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării.
„Astfel, începând cu anul universitar 2025-2026, universitatea suceveanăîși consolidează caracterul comprehensiv prin înființarea primului program de studiu în ramura de știință Arte.
Din resurse guvernamentale şi proprii, universitatea a investit în baza materială necesară acestui program, atât prin crearea de laboratoare și spații de lucru noi, cât și prin dotarea spațiilor și studiourilor existente cu echipamente de ultimă generație, specifice domeniului Cinematografie și Media, ridicându-se la standarde europene și reprezentând un sprijin fiabil pentru o instruire de calitate”, arată reprezentanții Universității.
Conform Hotărârii Senatului USV din 27 martie a.c., taxa anuală de școlarizare pentru acest program va fi 9000 de lei, iar la admitere vor fi disponibile15 locuri: 12 bugetate și 3 cu taxă.
Universitatea aplică o politică transparentă a recrutării şi admiterii studenților, iar pentru a fi admiși la acest program, candidații vor trebui să treacă printr-un proces de selecție, care include depunerea unui portofoliu și următoarele probe:
Media de admitere se va calcula astfel: 40% x (punctajul de la proba scrisă/10) + 40% x (punctajul de la proba orală/10) + 20% (media examenului de bacalaureat).
Toate informaţiile privind admiterea sunt făcute publice pe pagina universităţii, la următoarea legătură: https://admitere.usv.ro/wp-content/uploads/2025/04/FLSC-Metodologie-admitere-2025-cu-Cinematografie-si-EDA.pdf
Viitorii absolvenți ai acestui program de studiu pot opta pentru următoarele ocupații incluse în prezentul COR: lector scenarii, copywriter publicitate (studii superioare) și producător audio-video.
Prin acest demers, USV urmărește analiza gradului de universalizare a domeniului Cinematografie și media, asigurând astfel absolvenților competențele necesare înțelegerii conexiunilor unui produs cinematografic sau media cu alte arte și interpretarea produsului în context istoric, cultural și social.
„Programul de studii universitare de licență Cinematografie, fotografie, media (Comunicare audiovizuală: scenaristică, publicitate media, filmologie) promovează creația artistică în modelarea personalității profesioniste pentru asigurarea de competențe și calificări de excelență pentru piața muncii de profil, în cadrul unui proces educațional complex, pus sub semnul multiculturalismului. Prin această extindere a ofertei educaționale către domeniul artelor, USV își propune să pregătească specialiști cu competențele necesare unor cariere de succes în cinematografie, televiziune, publicitate, instituții culturale de profil, întreprinderi specializate în producția de film și de emisiuni de televiziune, producție de conținut new media sau jurnalism cultural”, au conchis reprezentanții USV.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 08 Aprilie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.