Monitorul de Suceava

Cartea ,,Războiul sfânt al României”, de Grant T. Harward, va fi lansată la Suceava în prezența autorului

Daniela MICUŢARIU

 

Muzeul Național al Bucovinei și Editura Corint invită sucevenii miercuri, 6 noiembrie 2024, la ora 15:00, la un eveniment deosebit, lansarea cărții ,,Războiul sfânt al României”, scrisă de istoricul american dr. Grant T. Harward. Lansarea cărții va avea loc la Muzeul de Istorie Suceava, în prezența autorului. Volumul va fi prezentat de prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, și de dr. Constantin Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei.

Dr. Grant T. Harward (n. 1986) este un istoric american, care în prezent lucrează la US Army Center of Military History.

Prima dată a vizitat România în perioada 2005-2007, când a locuit la București, în calitate de misionar al Bisericii Lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă.

A obținut licența în istorie la Brigham Young University (2009) și diploma de master la University of Edinburgh (2010). Cartea ,,Războiul sfânt al României” este teza sa de doctorat, susținută în 2018 la Texas A&M University.

A fost lector în cadrul Auschwitz Jewish Center, bursier Fulbright în România și lector Mandel Center din cadrul US Holocaust Memorial Museum.

 

·        „Scrierea lui Harward este limpede, concisă, fără elemente de jargon”

 

Între 22 iunie 1941 și 23 august 1944, România a luat parte la războiul purtat de Germania împotriva Uniunii Sovietice. Armata Română a eliberat nordul Bucovinei și Basarabia și a cucerit o parte din vestul Ucrainei, inclusiv Odesa, apoi a luptat în Crimeea, în Caucaz și la Stalingrad.

Sub motivația purtării unui război sfânt, atât în linia întâi, cât și în spatele frontului, o parte dintre militarii români au comis crime de război. Un număr foarte mare de civili (în special evrei), dar și partizani sau prizonieri de război au fost asasinați, ostașii români fiind puternic animați de un mix ideologic compus din convingeri naționaliste, religioase, antisemite și anticomuniste.

„Harward zugrăvește o imagine deosebit de convingătoare a modului în care evenimentele de pe linia frontului au influențat tratamentul aplicat evreilor în teritoriile ocupate. Combinând istoria militară cu perspectiva asupra motivației ideologice a armatei române, <Războiul sfânt al României> constituie o importantă contribuție adusă la clarificarea acestui subiect.” (Los Angeles  Review of Books)

„Scrierea lui Harward este limpede, concisă, fără elemente de jargon. Cartea este bine documentată, fiind folosite materiale de arhivă pe care puțini istorici le-au consultat, dar și interviuri. O lucrare de mare preț pentru cercetători, studenți, dar și pentru pasionații de istorie.” (Journal of Military History)

„[Cartea] aceasta este o lucrare importantă pentru cercetătorii celui de-al Doilea Război Mondial și pentru cei ai Holocaustului.” (Journal of European Studies)



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 28 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.