Adelina TALPALARIU
Aproape 6.000 de elevi de clasa a VIII-a din județul Suceava au participat la un sondaj de opinie referitor la liceele și specializările spre care aceștia doresc să se îndrepte după examenul de evaluare națională.
Studiul a fost realizat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava, la finele anului trecut.
În municipiul Suceava, în topul preferințelor viitorilor liceeni se situează Colegiul Național „Petru Rareș”, 445 de elevi declarând că au în vizor această unitate (față de 365 în urmă cu un an).
Peste o treime (169) dintre elevi și-au exprimat interesul pentru specializarea Matematică - informatică, 156 vor să meargă în clase de Științe ale naturi, iar 113 au votat pentru Științe sociale. De menționat că în acest an școlar, colegiul a scos la concurs 182 de locuri.
Pe locul al doilea în topul liceelor preferate de către elevii de clasa a VIII-a se situează Colegiul National „Mihai Eminescu”, 392 de adolescenți declarând că este unitatea unde își vor continua studiile.
Cei mai mulți vor să urmeze specializările specifice liceului – educator, învățătoare, urmate de Științe sociale.
Pe locul al treilea în ceea ce privește numărul de opțiuni se clasează Liceul cu Program Sportiv, cu 229 de „voturi”, marea majoritate optând pentru specializările din profilul sportiv.
Clasamentul este completat de Colegiul Național „Ștefan cel Mare” și Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, care au atras atenția a 201 elevi fiecare.
Urmează Colegiul National de Informatică „Spiru Haret” cu 189 de opțiuni (cele mai multe la mate – info, intensiv informatică), Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” cu 169 de opțiuni (în scădere față de anii trecuți).
De partea cealaltă, colegiile tehnice din municipiu au adunat puține sufragii, în jur de 50 – 60 fiecare, și asta pentru că elevii preferă filiera teoretică, deși, în final, rezultatele lor îi redirecționează către filiera tehnologică.
Potrivit CJRAE Suceava, „analizând statistic răspunsurile elevilor care se declară deciși, se poate constata că ponderea cea mai mare a opțiunilor este pentru Filiera Teoretică (60.15%), în creștere ușoară față de anul precedent (53,1%).
De asemenea, o analiză comparativă a opțiunilor de anul acesta cu cele exprimate în anul școlar precedent relevă faptul că procentul elevilor care aleg învățământul profesional și tehnic a înregistrat o creștere ușoară față de anul precedent (38,37%, față de 34,09% în 2024, respectiv o creștere semnificativă față de 12,9 % în 2022 și 19,61% în 2021).
De menționat este faptul că, ținând cont de rezultatele transmise de școli, se poate anticipa o rată de tranzit mai mare din învățământul gimnazial către cel liceal în județul Suceava în anul școlar 2024-2025; față de anul școlar precedent, doar 0,07% dintre elevi declară că nu vor să-și continue studiile (față de 0,20% dintre respondenți în anul 2024), în timp ce 233 de elevi s-au declarat nehotărâți la momentul sondării”.
· Interes mare pentru Colegiul tehnic Rădăuți
În județ, interes mare în rândul viitorilor liceeni a stârnit Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I” Rădăuți, pentru care au optat 402 elevi. Specializările alese de cei mai mulți dintre școlari sunt Științe sociale intensiv engleză și Tehnician în activități economice.
De la Rădăuți, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” este luat în calcul de 269 de elevi, iar pentru „Andronic Motrescu” au optat 149 de viitori liceeni.
În municipiul Fălticeni, preferat de mulți viitori absolvenți de gimnaziu (352) este Colegiul „Mihai Băcescu” Fălticeni, cu specializările Filologie și Științe sociale.
Tot de la Fălticeni, Colegiul Național „Nicu Gane” este o variantă plauzibilă pentru 222 de elevi, cei mai mulți optând pentru Matematică-informatică. Colegiul „Vasile Lovonescu” a strâns 142 de voturi.
La Câmpulung Moldovenesc, pentru Colegiul Militar au optat 152 de elevi, pentru Colegiul „Dragoș Vodă” – 150, Colegiul Silvic „Bucovina” – 111.
Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului a primit 214 voturi de încredere, iar Liceul „Ion Nistor” Vicovu de Sus a primit 201 voturi.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 10 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.