Monitorul de Suceava

Boncănitul cerbului, unul dintre cele mai impresionante spectacole ale toamnei, la Brodina (Video)

Cosmin ROMEGA

 

De Ziua Mondială a Animalelor – 4 octombrie, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a publicat pe pagina de socializare o frumoasă înregistrare video cu unul dintre cele mai impresionante spectacole ale toamnei - boncănitul cerbilor.

Imaginile extraordinare din perioada boncănitului la cerb au fost surprinse de silvicultorul Ionuț Ursache, de la Ocolul Silvic Brodina, din cadrul Direcției Silvice Suceava.

Boncănitul sau perioada de rut/împerechere la cerb începe de obicei în luna septembrie și durează circa 5-6 săptămâni. În această perioadă, masculii își stabilesc teritorii și caută ciutele după miros, pentru a le aduna în jurul lor, ca mai apoi să le protejeze de alți cerbi.

Un aspect caracteristic perioadei de rut este atenția constantă pe care masculii o arată femelelor.

 

În această perioadă cerbii se luptă între ei, pentru a stăpâni grupul de ciute. În lupta lor pentru supremație, cerbii nu se despart decât atunci când cel mai slab renunță, părăsind terenul. Masculii dominanți dețin grupuri de până la 40 de ciute, iar cei mai slabi așteptă să încerce să se împerecheze cu ciutele atunci când cerbul dominant este în luptă sau este epuizat în urma unei lupte.

În perioada de rut cerbii au un nivel ridicat de testosteron, astfel devenind extrem de agresivi. La începutul perioadei, boncănitul masculilor este realizat pe tonuri mai joase și pe o durată scurtă de timp. Însă în a doua jumătate a rutului, răgetele se intensifică atât numeric, cât și ca intensitate, putând fi auzite la distanțe de câțiva kilometri.

De asemenea, la începutul perioadei de rut un cerb cântărește aproximativ 250 kg, însă până la finalul rutului acesta poate pierde circa 30 kg, datorită luptelor la care a participat. După perioada boncănitului, cerbii cresc din nou în greutate, mai ales dacă toamna este mai lungă și există mult jir sau ghindă.

Direcția Silvica Suceava administrează, prin intermediul celor 24 de ocoale silvice, peste 270 de mii de hectare păduri de stat.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 04 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.