Monitorul de Suceava

Binecuvântarea Sfântului Ioan cel Nou la Parohia Coverca, la împlinirea a douăzeci de ani de existență

 

Dragostea, jertfa și ostenelile din ultimele două decenii ale credincioșilor Parohiei „Înălțarea Domnului” Coverca, comuna Panaci, au fost răsplătite în aceste zile de sărbătoare printr-un buchet de bucurii duhovnicești, atât prin participarea la Sfânta Liturghie arhierească, cât mai ales prin binecuvântarea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, prin aducerea cinstitelor sale moaște în Țara Dornelor.

 

După ce în prima parte a zilei de 12 ianuarie 2025, Duminica după Botezul Domnului, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, la ceas de vecernie a fost așteptat cu vădită emoție cel mai important oaspete din Cetatea Sucevei, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, cel dintâi sfânt al Moldovei, Marele Mucenic Ioan a poposit pentru câteva ore la poalele Munților Călimani, în Parohia Coverca, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2025.

 

Procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan, condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost întâmpinată în seara zilei de duminică de un sobor de preoți și diaconi și de către credincioși ai parohiei care au dobândit pe chip lumina bucuriei de a-l primi în vizită pe Sfântuțul Bucovinei.

 

Din delegația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au făcut parte slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, precum arhim. Serafim Grigoraș, stareț al așezământului monahal, și arhim Valerian Radu, mare eclesiarh, dar și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, pr. Dimitrie Horga, consilier al Sectorului Administrativ-Bisericesc, și pr. Ștefan Mihalcea, consilier al Sectorului Media și Comunicare.

 

Cei mai noi membri ai comunității, copii și tineri purtând icoane, cruci sau lumânări, dar și vrednici gospodari iubitori de Hristos, credincioși și credincioase, l-au însoțit pe ocrotitorul eparhiei din centrul satului până în biserica parohială a cărei piatră de temelie a fost așezată în anul 2005. Având în mâini candele aprinse, s-au alăturat procesiunii militari de la Unitatea Vânători de Munte nr. 17 „Dragoș Vodă” Vatra Dornei și cadre de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava.

 

Cinstitele moaște au fost așezate spre închinare în biserica parohială, unde a fost citit un fragment din slujba Acatistului. La ceas de sărbătoare, răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei din Suceava”, dirijat de arhid. prof. Paul Iușcă.

 

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre însemnătatea istorică a acestei zile pentru credincioșii din Coverca, Sfântul Ioan devenind astfel misionar, subliniind faptul că atunci când ne întâlnim cu sfinții suntem provocați pentru a ne schimba viața în mai bine. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să nu uite să îi ceară sfântului daruri de preț precum dragoste, răbdare, putere de iertare, putere de răbdare, încurajându-i să plece de la întâlnirea cu sfinții „cu hotărârea de a fi mai buni decât am fost până acum și constatând că prin puterile noastre proprii nu este ușor să ne îndreptăm, să ne schimbăm și să ne îmbunătățim viața, să alergăm la Sfinți și să rugăm pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou ca El să ne vină în ajutor, pentru ca viețile noastre să se îmbunătățească”.

 

„Când ne-am rugat, acum câteva clipe, am vorbit cu Sfântul Ioan și am zis: Deși nu știm să ne rugăm cum se cuvine din pricina mulțimii păcatelor noastre, nădăjduim la tine, Sfinte Mare Mucenice Ioane. E adevărat, nu știm să ne rugăm așa cum s-ar cuveni, dar avem și alte multe lipsuri. Nu avem dragostea față de Dumnezeu precum a avut-o el, Sfântul Mare Mucenic Ioan, care de această dragoste pornit fiind, și-a jertfit viața pentru Dumnezeu. Neavând-o, ne rugăm lui ca să ne sporească dragostea. Văzând răbdarea pe care a avut-o el, îndurând atâtea chinuri și în același timp constatând lipsa noastră de răbdare sau puțina noastră răbdare, îl rugăm pe el, pe Sfântul Ioan, să ne înmulțească răbdarea. Dacă poate ne mai poticnim în credință, ne uităm la viața Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou și la viața tuturor sfinților mucenici și îi rugăm să ne înmulțească credința. Când se clatină piciorul nostru și cădem în deznădejde, să ne rugăm Sfântului Ioan să ne întărească în nădejdea în Dumnezeu. Dacă nu avem puterea să iertăm celor care ne-au greșit, să ne îndreptăm ochii inimii spre sfinți precum Sfântul Ioan, precum Sfântul Arhidiacon Ștefan, precum atâția sfinți care, preluând cuvântul Domnului, au zis și ei, într-un fel sau altul, Doamne, iartă-i, că nu știu ce fac.”

 

Părintele paroh Daniel Zelincă a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, soborului slujitor și tuturor celor care au făcut posibil ca acest eveniment extraordinar să împodobească duhovnicește sufletele creștinilor din această zonă.

 

Au fost săvârșite apoi Slujba de Priveghere și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de noapte, iar dimineața, la ora 5:00, după ce i-a binecuvântat astfel pe toți cei care i s-au închinat și i-au adus prinos de dragoste și mulțumire în întreaga noapte din 12 spre 13 ianuarie 2025, Sfântul Ioan cel Nou, neprețuitul odor al eparhiei, s-a întors în paraclisul pe care îl străjuiește, însoțit de delegația așezământului monahal.

 

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou s-a născut în jurul anului 1300 în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, la începutul secolului al XV-lea. Pomenit de Biserica Ortodoxă în zilele de 2 și 24 iunie, Sfântul Ioan cel Nou s-a dovedit a fi mângâietor și grabnic ajutător tuturor celor care îl cinstesc cu evlavie.

 

Irina URSACHI



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 15 Ianuarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.