Monitorul de Suceava

Băsescu: Politicienii să nu intoxice populaţia, rezultatul referendumului trebuie introdus în lege

 

Şeful statului a declarat, joi, că va trebui să se treacă la revizuirea Constituţiei dacă referendumul se aprobă, menţionând că voinţa exprimată de popor trebuie introdusă într-o lege şi averitzând politicienii să nu intoxice populaţia cu argumentul că rezultatul ar fi consultativ.

"Politicienii fac referire la articolul din Constituţie potrivit căruia referendumul este consultativ. Eu le spun să nu intoxice populaţia. Referirea la valoarea consultativă are cu totul alt sens, anume că rezultatul referendumului trebuie introdus într-o lege, formulată, bineînţeles, de parlamentari. Dar Articolul 2 din Constituţie spune «suveranitatea naţiunii aparţine poporului, care o exercită prin organele reprezentative şi prin referendum»", a explicat preşedintele Traian Băsescu.

El a subliniat că referendumul este modul în care românii îşi manifestă suveranitatea.

Băsescu a mai precizat că opţiunea de a organiza referendumul simultan cu prezidenţialele provine din faptul că, deşi politicienii i-ar fi promis încă din 2004, ei nu s-au ţinut de cuvânt şi nu au revizuit Constituţia.

"Mi-a rămas singura modalitate în care pot să mă manifest şi să impun un proces de modernizare a statului şi a Parlamentului", a conchis Băsescu.

Băsescu a anunţat, joi, că a semnat decretul pentru organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 în 22 noiembrie, odată cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

El a spus că decretul conţine două articole. Potrivit lui Băsescu, primul articol prevede că populaţia este chemată să-şi exprime voinţa legat de trecerea la Parlament unicameral şi de reducerea numărului de parlamentari la maximum 300.

Băsescu a adăugat că cel de-al doilea articol cuprinde întrebările adresate populaţiei la referendum, la care cetăţenii trebuie să răspundă cu "Da" sau "Nu": "Sunteţi de acord cu trecerea la parlamentul unicameral?" şi "Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300?"
 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 22 Octombrie 2009.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.