Monitorul de Suceava

Avocatul Ovidiu Donțu a obținut în instanță anularea unui ordin de ministru în baza căruia mai multe firme au fost amendate cu sume foarte mari

Dan COMAN

Avocatul sucevean Ovidiu Donțu a obținut în instanță anularea unui ordin al ministrului Mediului în baza căruia firmele puteau primi amenzi foarte mari. Ovidiu Donțu a arătat că la începutul acestei luni a rămas definitivă o decizie a Curții de Apel Suceava privind anularea Ordinului de Ministru nr. 578/2006 modificat și completat prin Ordinul de Ministru nr. 192/2014, elaborat de Ministerul Mediului în ceea ce privește asigurarea trasabilității deșeurilor de ambalaje ale agenților economici. Ovidiu Donțu a spus că, mai exact, au fost anulate tranzacțiile cumulative de vânzare-cumpărare cumulat cu prestări servicii care se iau în calcul la îndeplinirea obiectivelor de valorificare, potrivit legii. De precizat că avocatul Ovidiu Donțu a reprezentat un agent economic într-o astfel de cauză și a reușit să anuleze ordinul emis de ministru în ceea ce privește tranzacțiile cumulative și a anulat prevederea referitoare la impunerea unei tranzacții de vânzare-cumpărare pentru toţi agenții economici din România, ca fiind excesivă, avânde în vedere că nicăieri în legislația europeană nu sunt prevăzute astfel de condiții suplimentare.

„Unele instanțe au reținut anterior că îți trebuie 2 contracte, unul de vânzare- cumpărare și unul de prestări servicii, pentru a dovedi tranzacțiile cumulative. Or amândouă contractele au preț, iar agentul economic trebuia să plătească excesiv și să se acopere de documente excesiv în condițiile în care legislația europeană și cea română precizează doar necesitatea asigurării trasabilității deșeurilor de ambalaje până la reciclatorul final, care poate fi făcută prin orice mijloc de probă. O singură condiție este relevantă, și anume operaţia de valorificare care se recunoaşte este cea desfășurată potrivit autorizaţiei de mediu deţinute de către operatorul economic până la care se face dovada trasabilităţii prin înregistrări contabile, fiind necesar să indici reciclatorul final și operațiunea de valorificare. Prin anularea acestui ordin de ministru s-au anulat practic tranzacțiile cumulative în dovedirea trasabilității deșeurilor, iar Ministerul Mediului trebuie să adapteze Normele Metodologice la Decizia 50/2024 a Curții de Apel Suceava dată în contradictoriu cu Ministerul Mediului”, a spus Ovidiu Donțu.

El consideră că agenții economici care au fost amendați în trecut pentru lipsa tranzacțiilor cumulative pe această normă juridică anulată au la dispoziție instituția revizuirii hotărârilor judecătorești prin care li s-au respins acțiunile în anularea actelor administrative de impunere pe motiv că nu dovedeau tranzacții cumulative. „Este necesar ca Ministerul Mediului să se autosesizeze pentru a modifica de îndată Ordinul de Ministru anulat de instanță, în litera și spiritul Deciziei, întrucât sunt procese pe rol în instanțele din România care pronunță și astăzi hotărâri, care rețin în considerente tranzacțiile cumulative, iar acestea au fost astăzi anulate ca norme juridice care se opun agenților economici din întreaga țară”, a spus avocatul Ovidiu Donțu. El a mai precizat că pe viitor este necesar ca Ministerul Mediului să completeze legea prin norme metodologice.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 19 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.