Monitorul de Suceava Management forestier

Auditarea FSC a pădurilor de stat administrate de Romsilva încheiată cu succes

Cosmin ROMEGA

Organismul de certificare Soil Association Certification Limited din Marea Britanie a finalizat cu succes auditul anual pentru pădurile proprietatea publică a statului administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva care dețin certificarea managementului forestier în standardul internațional Forest Stewardship Council® (FSC®).

Auditorii cunoscutului organism de certificare au efectuat vizite de monitorizare, din luna februarie până în luna iunie, în teren, la direcțiile silvice Suceava, Mureș, Tulcea, Vâlcea, Satu Mare, Mehedinți și Maramureș. Rezultatele acestor vizite de monitorizare au fost pozitive, nefiind înregistrată vreo neconformitate majoră.

Menționăm că circa 80% din pădurile proprietatea publică a statului administrate de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva dețin certificarea managementului forestier în standard FSC, respectiv 2.521.409 hectare fond forestier, administrate de 232 de ocoale silvice de stat.

Pentru restul suprafețelor de fond forestier proprietatea publică a statului, respectiv 598.846 hectare, administrate de 80 de ocoale silvice de stat, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a obținut certificarea managementului forestier în standardul internațional PEFC, vizitele de monitorizare a auditorilor urmând a se desfășura până la finalul acestui an.

Procesul de certificare al managementului forestier al pădurilor proprietate publică a statului a demarat în anul 2002, când au fost incluse primele 30 de mii de hectare, fiind încheiat la finalul anului trecut, când toate pădurile de stat au fost incluse în unul din cele două standarde consacrate la nivel internațional, FSC și PEFC.

Certificarea managementului forestier la standarde internaționalereprezintă garanția că pădurile respective sunt gestionate durabil, conform celor mai stricte standarde și norme internaționale din silvicultură, dar și că lemnul pus pe piață are proveniența certă și legală.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează circa 3,13 milioane hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului ( circa 48% din pădurile țării) și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

De asemenea, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 19 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.