Sandrinio NEAGU
Nu mai puțin de 8.858 de persoane au primit permise temporare de ședere în România, iar marea majoritate este reprezentată de cetățeni ucraineni, respectiv 8.600. Aceste permise au fost eliberate numai în cursul anului trecut de Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți în baza Deciziei (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 prin care se stipula introducerea protecției temporare pentru persoanele strămutate din Ucraina.
Tot în cursul anului 2024, polițiștii Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Rădăuți au procesat 104 cereri de azil și au soluționat 175 de cereri în etapa administrativă, iar în 22 de cazuri a fost acordată o formă de protecție din partea statului român. De asemenea, 45 de persoane au fost incluse în programele de integrare.
”Conflictul din Ucraina a generat un număr mare de refugiați, iar Punctul de Trecere a Frontierei Siret a fost principala poartă de intrare în România. Statul român a asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și respectarea principiului nereturnării, iar solicitanții au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de călătorie”, se arată într-un comunicat al Centrului de la Rădăuți.
În ceea ce privește solicitanții de protecție internațională, aceștia provin, în principal, din Siria, Palestina, Irak, Pakistan și Ucraina. Dintre cei care au obținut o formă de protecție, 45 au ales să participe la programele de integrare derulate sub coordonarea Inspectoratului General pentru Imigrări.
Trebuie menționat că Centrul Rădăuți are competență teritorială în județele Suceava, Botoșani, Iași și Neamț, iar anul trecut au fost cazate peste 100 de persoane în acest centru.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 06 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.