Monitorul de Suceava

Aproape 250 de tineri din Marginea și localitățile învecinate, prezenți la activitățile Zilei Tinerilor din Mediul Rural

Daniela MICUŢARIU

Aproape 250 de tineri din Marginea și localitățile învecinate: Horodnic, Sucevița, Voievodeasa, Volovăț, Rădăuți, Siret și Suceava, au participat la activitățile Zilei Tinerilor din Mediul Rural (ZTMR).

Este vorba de un festival național dedicat tinerilor din mediul rural, care își propune să aducă în prim-plan participarea activă a acestora în comunitățile lor și să evidențieze importanța dezvoltării lor personale și profesionale.

Acțiunile au fost organizate de Grupul de Inițiativă „Tinerii Mărgineni” și s-au desfășurat în perioada 28-29 septembrie. Pe 28 septembrie 2024, tinerii au avut parte de o drumeție intitulată „La Marginea Toamnei”, care a oferit participanților ocazia de a explora frumusețile naturii, de a învăța tehnici de supraviețuire și de a socializa într-un cadru relaxant în timp ce au servit un picnic la umbra copacilor înalți. Seara, la Căminul Cultural din Marginea a avut loc o seară de film, unde peste 100 de tineri s-au bucurat de un moment de relaxare și divertisment.

Ziua de 29 septembrie 2024 a fost dedicată sportului și interacțiunii sociale. Campionatul de fotbal „La Marginea Terenului”, ediția I, desfășurat la Sala de Sport din Marginea, a fost un moment de competiție amicală între tineri, încurajând spiritul de echipă și sănătatea fizică.

Ziua s-a încheiat cu o seară de socializare și jocuri de societate (Board Games) la Restaurantul ,,Vatra Satului”, unde tinerii au avut ocazia să se cunoască mai bine și să se distreze împreună.

 

·        Marginea – finalistă pentru titlul de „Sat European de Tineret”

Participarea activă la ZTMR nu este doar un eveniment izolat, spun tinerii din Marginea, ci parte dintr-o inițiativă mai amplă: „Marginea a fost nominalizată ca finalistă pentru titlul de Sat European de Tineret, în urma evaluării pozitive a strategiei elaborate de Tinerii Mărgineni. Această recunoaștere este acordată comunităților care se remarcă prin implicarea tinerilor și sprijinirea dezvoltării lor la nivel local. Sub egida programului European Youth Village (EYV), activitățile din Marginea promovează participarea tinerilor în viața comunității și vizibilitatea sectorului de tineret din mediul rural”.

Programul EYV, coordonat de Guvernanța European Youth Village și Rețeaua Informală a Tinerilor din Mediul Rural (RITM), își propune să creeze oportunități pentru tinerii din mediul rural din România și să dezvolte comunități durabile și reziliențe. ZTMR, ajuns la cea de-a doua ediție națională, celebrează implicarea tinerilor în sate și oferă vizibilitate inițiativelor locale. În cadrul acestui eveniment național, desfășurat în perioada 23 - 29 septembrie 2024, s-au organizat activități în întreaga țară.

Activitățile din Marginea au fost realizate cu sprijinul logistic al Primăriei Marginea și al Organizației True Health, care a asigurat finanțarea necesară pentru desfășurarea evenimentelor. Aceste parteneriate au demonstrat că implicarea comunității locale, alături de inițiativa tinerilor, pot transforma viața rurală într-un mediu dinamic și plin de oportunități.

 

·        Importanța ZTMR și impactul la nivel național

Am aflat de la reprezentanții Grupului de Inițiativă „Tinerii Mărgineni” că prima ediție a ZTMR, din 2023, a reunit peste 1.000 de tineri din mediul rural și autorități care au luat parte la peste 40 de activități desfășurate simultan în sate pentru tineri cu vârsta între 14-30 de ani.

La nivel național, ZTMR a fost desemnată „Proiectul anului pentru dezvoltarea tinerilor din mediul rural”, recunoscând impactul pozitiv pe care îl are asupra tinerilor din întreaga țară.

„ZTMR nu este doar o sărbătoare a tinerilor, ci și o platformă prin care aceștia pot demonstra că satul este un loc în care se pot dezvolta și unde își pot aduce contribuția activă în societate. Evenimentele din Marginea sunt un exemplu clar al acestui angajament. În concluzie, putem afirma că tinerii din Marginea vor să poziționeze comunitatea din care fac parte ca fiind un model de bune practici și pentru alte sate din România”, au completat „Tinerii Mărgineni”.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 04 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.