Florin PAIU
Angajatul Gărzii Forestiere Suceava arestat în luna octombrie a anului trecut pentru luare de mită în formă continuată a fost menținut în arest la domiciliu de magistrații de la Curtea de Apel Suceava, care, prin decizia de luni, 24 februarie, au întors decizia Tribunalului Suceava, care stabilise zilele trecute că Mihai Ionel Popovici poate fi cercetat în libertate, doar sub măsura controlului judiciar.
Judecătorii de la cea mai înaltă instanță din Suceava au admis așadar apelul procurorilor de la DNA – Serviciul Teritorial Suceava, și au dispus prelungirea măsurii arestului la domiciliu, pentru inculpatul pus sub acuzare pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuată (20 de acte materiale).
În același dosar mai sunt anchetați pentru fapte de corupție și alți patru angajați ai Gărzii Forestiere, care sunt deja de mai mulă vreme sub măsura controlului judiciar.
Este vorba de Sorin Cezar Țăpuleasa (două luări de mită), Dănuț-Adrian Pavel, acuzat de cinci luări de mită, respectiv Dimitrie Chira și Florentin Doru Cucu, acuzați de câte o faptă.
Ulterior perchezițiilor din 29 octombrie 2024, procurorii DNA Suceava au mai pus sub acuzare, pe lângă angajații Gărzii Forestiere, și doi administratori ai unei firme din Câmpulung Moldovenesc care activează în domeniul materialului lemnos.
Faptele de care sunt acuzați de către DNA Suceava cei cinci consilieri ai Gărzii Forestiere sunt din perioada martie-octombrie 2024, în cazul a patru persoane, respectiv octombrie-noiembrie 2022 pentru celălalt angajat.
”În calitate de angajați ai Gărzii Forestiere Suceava, ar fi pretins și ar fi primit de la mai mulți agenți economici cu obiect de activitate în domeniul forestier, precum și de la alți funcționari silvici care își desfășoară activitatea în raza de competență teritorială a acestei instituții (pădurari, ingineri silvici etc.), sume de bani cuprinse între 300 de lei și 5.000 de lei și alte foloase necuvenite, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu vizând verificarea și controlul modului în care este respectată legislația privind regimul silvic, în scopul protejării activității acestora.
În mod concret, sumele sau bunurile ar fi fost solicitate de inculpați pentru ca aceștia să nu ia măsurile legale de sancționare contravențională pentru abaterile săvârșite de agenți economici sau pentru a lua măsuri legale mai blânde. De asemenea, sumele de bani sau bunurile cerute cu titlu de mită vizau și soluționarea favorabilă și cu celeritate a unor cereri a căror soluționare se află în competența Gărzii Forestiere Suceava (spre exemplu, de anulare a unor avize de însoțire emise neconform, în vederea reechilibrării stocului scriptic de material lemnos, de soluționare favorabilă a unor cereri de prelungire a termenului de emitere a unor avize de însoțire, formulate de către reprezentanții ocoalelor silvice unde funcționarii silvici vizați își desfășoară activitatea), de soluționare favorabilă a unor petiții prin care sunt sesizate nereguli cu privire la activitatea desfășurată de acești agenți economici/funcționari silvici etc.”, se menționa într-un comunicat emis de procurorii DNA Suceava.
Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 24 Februarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.