Monitorul de Suceava

Angajații Muzeului Național al Bucovinei au intrat în grevă japoneză, de Ziua Culturii Naționale

Dana HUMOREANU

 

Angajații Muzeului Național al Bucovinei, membri ai sindicatul Museum, afiliat Federației Naționale CulturMedia, au protestat miercuri, de Ziua Culturii Naționale, față de nivelul de salarizare în acest domeniu. Forma de protest adoptată este greva japoneză, respectiv purtarea de banderole albe, fără întreruperea activității.

Liderul de sindicat Cristi Gheorghe Moldoveanu a declarat că sindicaliștii își exprimă în acest fel nemulțumirea față de discrepanțele în salarizare, comparativ cu alți angajați din sectorul bugetar, de pe aceleași poziții. Moldoveanu a dat ca exemplu muzeul din Suceava, unde salariul net este, în medie, de 3.200-3.300 de lei, în comparație cu muzeele și bibliotecile din subordinea Ministerului Educației, unde salariul mediu net este de 5.000 de lei.

Acesta a mai spus că de mulți ani angajații din muzee și biblioteci se află pe ultimele trepte ale salarizării bugetare din România.

De altfel, sindicatul Museum, care are aproximativ 90 de membri, a transmis și un comunicat de presă, în care arată că angajații din muzee și biblioteci, care au „un rol esențial în păstrarea și promovarea memoriei și identității naționale”, „trag un nou semnal de alarmă guvernanților, cu speranța că se vor lua măsuri concrete pentru îndreptarea acestei nedreptăți privind  salarizarea categoriilor profesionale sus-amintite”.

Revendicările exprimate de Federația Națională CulturMedia sunt: alocarea a 1% din Produsul Intern Brut pentru Cultură; egalizarea salariilor angajaților din muzee și biblioteci cu grila aplicată în cazul acelorași profesii din familia ocupațională Educație; eliminarea „disproporțiilor salariale uriașe” dintre angajații din instituțiile de spectacol și angajații din muzeele și bibliotecile publice, „de natură să inducă în corpul social percepția că în domeniu există Cultură de gradul 1 și Cultură de rang inferior; acordarea sporurilor salariale pentru munca desfășurată în weekend și zilele de sărbătoare legală, precum și plata orelor suplimentare; uniformizarea salarizării între instituțiile culturale aflate sub autorități diferite; asigurarea unor condiții decente de muncă, prin reabilitarea clădirilor ce pun în pericol atât sănătatea angajaților, cât și patrimoniul cultural; stoparea „depopulării și deprofesionalizării domeniului Cultură”; constituirea unor planuri reale de urgență pentru protejarea patrimoniului cultural și construirea unor depozite regionale de urgență pentru evacuarea patrimoniului în caz de dezastre; recunoașterea Culturii ca domeniu esențial în proiectul de țară. Sintetizat, sindicaliștii cer „demnitate și respect pentru salariații din Cultură”.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 15 Ianuarie 2025.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.