Monitorul de Suceava Trist, foarte trist!

Angajată de la Protecția Copilului, în stare gravă după ce un trunchi de copac a căzut peste ea, în curtea instituției

Florin PAIU, Cosmin ROMEGA

Scene de coșmar, ieri, în curtea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (SGASPC) Suceava, unde un trunchi de copac a căzut peste o angajată a instituției, Maria Ulici, care ieșise din interiorul clădirii. Copacul era tăiat în cadrul unei intervenții programate a angajaților de la Direcția Domeniului Public Suceava, care aveau de tăiat 12 arbori.

Femeia, coordonator personal de specialitate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, a suferit leziuni grave, printre altele având un picior zdrobit și ruptură de arteră femurală.

Ea a fost operată pe parcursul mai multor ore, la Spitalul Județean Suceava.

 Ieri, o echipă de la Domeniul Public al Primăriei municipiului Suceava efectua lucrări de tăiere a copacilor, pentru lărgirea căii de acces.

Lucrarea de lărgire a aleii de acces la DGASPC, prin îndepărtarea a 12 arbori, era impusă de normele de protecție ale ISU, în vederea autorizării unei investiții de reabilitare a clădirii instituției. Pentru tăierea arborilor erau obținute avizele de mediu necesare.

Pentru efectuarea lucrării a fost trimisă o echipă de la Direcția Domeniului Public, iar ca măsuri de protecție a fost închisă circulația auto și pietonală de pe principala cale de acces.

Poarta era închisă, dar nu încuiată.

Cei care se ocupau de operațiune susțin că i-au atras atenția femeii că nu se circulă pe acolo, dar victima le-a spus că e angajată a instituției și că se grăbește. Ei susțin că au rugat-o să nu circule pe alee, ci pe iarbă, pe partea opusă, pe unde a și mers. Femeia a intrat apoi în clădire și nu a stat acolo decât puțin timp.

Ghinionul a făcut că a ieșit din clădire, vorbind la telefon, când primul copac era deja tăiat, iar în loc să meargă spre iarbă, pe unde a venit inițial, a făcut câțiva pași exact pe alee, aproape de zona unde se tăia trunchiul de 3 metri lungime, rămas după îndepărtarea crengilor, după cum susțin angajații Domeniului Public al Primăriei municipiului Suceava.

Se pare că din cauza zgomotului drujbei și a faptului că vorbea la telefon, femeia nu a auzit strigătele muncitorilor care o avertizau de pericol, trunchiul retezat și foarte gros prăbușindu-se exact în direcția ei.

O anchetă demarată de polițiști ar urma să stabilească dacă au fost respectate normele de protecție în cazul unei intervenții de acest gen.

Pare puțin probabil ca procedura să fi fost respectată complet.

Cercetările se vor derula privind infracțiunile de ”neluarea măsurilor legale de securitate și muncă” și vătămare corporală”. 

Pe de altă parte, graba și ghinionul par să fi contribuit decisiv la accidentul foarte grav.

Ieri după-amiază, în jurul orei 15.30, Spitalul Județean Suceava a transmis că Maria Ulici are traumatism cranio-facial și hemoragie subarahnoidiană. Ea mai are o fractură de femur prin zdrobire și ruptură de arteră femurală superficială, fiind în stare gravă.

Victima a fost operată de o echipă multidisciplinară din cadrul Spitalului Județean Suceava. Evoluția stării victimei era imprevizibilă.

 

Apel pentru donare de sânge în cazul Mariei Ulici,  rănită foarte grav în curtea Direcției de Protecție a Copilului

Maria Ulici, femeia rănită grav în curtea Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului Suceava, după ce un trunchi de copac a căzut peste ea, a fost stabilizată de medicii suceveni, dar se află în continuare în stare gravă. Flavius Ulici, soțul acesteia, ne-a declarat că medicii au reușit să îi reconstruiască piciorul strivit, care a fost salvat. Din cauza gravelor leziuni, femeia a pierdut foarte mult sânge, astfel că soțul acesteia și toți apropiații fac apel la cei care îi cunosc să doneze sânge, pentru a o ajuta pe Maria. Victima are grupa de sânge 0I, dar pot dona toți cei care doresc, indiferent de grupa de sânge, cu specificația pentru Maria Ulici.

Flavius Ulici a mai spus că soția sa mai are încă două fracturi la celălalt picior, diagnosticul cumplit fiind completat de o ruptură de arteră femurală și traumatisme cranio-cerebrale. Următoarele 48 de ore sunt decisive în evoluția stării acesteia, iar medicii au insistat că este nevoie de mult sânge pentru salvarea vieții Mariei Ulici.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 03 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.