Monitorul de Suceava

Alte circa 500 kilograme de preparate din carne de porc provenită din Irlanda, retrase de la vânzare

 

Alte circa 500 de kilograme de preparate din carne de porc provenită din Irlanda au fost retrase de la vânzare, acestea fiind identificate, vineri, în urma controalelor inspectorilor sanitar-veterinari, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Inspectorii sanitar-veterinari au făcut, vineri după-amiază, alte 422 de controale în unităţi de procesare, de vânzare cu amănuntul şi în depozite frigorifice. În urma acestor controale, inspectorii sanitar-veterinari au identificat şi sechestrat 484 de kilograme de preparate din carne, se arată într-un comunicat de sâmbătă al ANSVSA.

Tot vineri, inspectorii ANSVSA au identificat şi sechestrat alte 8,2 tone de produse provenite din lotul de carne de porc din Irlanda.

 

43 de tone de produse din carne de porc provenită din Irlanda, retrase de la vânzare 

Astfel, până în prezent au fost retrase de la vânzare aproape 43 de tone de produse din carne de porc provenită din Irlanda.

Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, declara, joi, că România a primit trei notificări oficiale în care se regăsesc 93,6 tone de carne de porc care provin din Irlanda, respectiv 3,6 tone aduse prin Belgia, 70 de tone prin Ungaria şi 20 de tone prin Italia. În urma controalelor, autorităţile române au mai depistat alte 40 de tone venite prin Franţa.

El a mai spus că, începând de miercuri, s-a dispus retragerea produselor care conţin carne de porc provenită din Irlanda. Roatiş a mai arătat că a fost înştiinţată Asociaţia Română a Cărnii şi s-a interzis importul de carne din Irlanda.

România a primit prima notificare privind carnea de porc contaminată cu dioxină provenită din Irlanda în 9 decembrie, în legătură cu un lot care a ajuns la depozitul unei firme din Capitală.

Şeful ANSVSA a declarat că, în urma unor studii realizate de specialiştii Uniunii Europene, a rezultat că un consum de 90 de zile de carne contaminate cu dioxină cu o concentraţie de peste 200% faţă de limita admisă nu crează probleme. Carnea contaminată cu dioxină nu poate fi recunoscută decât în urma probelor de laborator, a precizat Roatiş.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 15 Decembrie 2008.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.