Monitorul de Suceava

Activi și energici: Elevii Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni au sărbătorit Ziua Europeană a Sportului Școlar

 

Vineri, 27 septembrie 2024, a fost celebrată cea de-a X-a ediție a European School Sport Day - Ziua Europeană a Sportului Școlar (ESSD). Peste 900 de unități școlare din România au participat la diverse activități sportive, alături de alte școli din 30 de țări europene. Acest eveniment, recunoscut de Uniunea Europeană în ultimii 10 ani, face parte din inițiativa #BeActive al European Week of Sport și este finanțat prin Programul Erasmus+.

Ziua a adus bucuria celebrării mișcării în curțile școlilor prin activități diverse, precum dans, ștafete, jocuri sportive, jocuri ale copilăriei și flashmoburi, toate organizate cu ajutorul cadrelor didactice și a elevilor. Hungarian School Sport Federation (HSSF) coordonează proiectul la nivel european, monitorizarea fiind asigurată de International Sport and Culture Association Danemarca (ISCA), în timp ce Asociația Județeană „Sportul pentru Toți” Suceava îndeplinește funcția de Coordonator Național.

Județul Suceava a fost reprezentat activ, participând aproape 100 de grădinițe, școli primare și gimnaziale, licee, asociații și cluburi sportive, atât din mediul urban, cât și cel rural și din toate Cercurile metodice din județ.

Cu ocazia Zilei Europene a Sportului Școlar, Consiliul Școlar al Elevilor (C.Ș.E.) de la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni și catedra de Educație Fizică și Sport a organizat o serie de exerciții fizice și o ștafetă interactivă pentru toți elevii, menită să promoveze un stil de viață activ și să întărească spiritul de echipă. Evenimentul, care a adunat peste 1000 de elevi de la toate ciclurile de învățământ și 35 de cadre didactice, toți gata să facă mișcare și să se bucure de activități dinamice și distractive, a început cu o sesiune de încălzire colectivă, ghidată de către profesorii de Educație Fizică și Sport și de elevii voluntari. În continuare, elevii au luat parte la diverse exerciții fizice, inclusiv genuflexiuni, flotări, sărituri și alergări pe distanțe scurte. Punctul culminant al activității a fost ștafeta, în care echipe formate de elevi au concurat într-un traseu de obstacole ce a inclus sarcini, precum alergarea rapidă, săriturile peste obstacole și transportul unui obiect până la o destinație fixă. Echipele au trebuit să colaboreze și să se sincronizeze pentru a termina cursa cât mai rapid posibil. La final, toți participanții au fost premiați simbolic în semn de recunoaștere a eforturilor și implicării lor.

Evenimentul s-a desfășurat în două sesiuni pe terenurile de sport ale școlilor din orașul Liteni: prima sesiune a avut loc dimineața, în timp ce a doua sesiune s-a desfășurat după-amiaza, ambele la corpurile A și C ale Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu”.

ESSD este deschisă oricărui tip de activitate fizică care are scopul de a încuraja copiii să fie activi timp de cel puțin 120 de minute pe zi, sau să alerge, sau să meargă pe distanța anului respectiv (de exemplu, 2024 de metri în anul 2024).

Diana-Maria POENARU



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 30 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.