Monitorul de Suceava Cioburi de metaforă

ARMENII AU UMOR!

Constantin MOLDOVAN

S-a încheiat, nu demult, cea de a IV-a ediție a Festivalului de caricaturi și epigrame ,,Cik Damadian’’ - Botoșani, septembrie 2024, tema ediției fiind ,,… din umorul armenesc…’’. Organizatorii, Sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România - condusă de către inimosul domn Cristian Lazarovici - s-au străduit să ne ofere zile de neuitat, pline de un farmec aparte, în urbea care a dat țării - lumii întregi! - mari oameni de cultură, nume ce s-au întipărit, pentru totdeauna, în memoria colectivă. 

Hotelul ,,Maria’’, situat în centrul orașului, ne-a primit la fel de bine ca altădată, cu un personal amabil și prietenos care a făcut în așa fel încât șederea noastră aici să fie plăcută și relaxantă.  

Vineri, 13 septembrie, am fost prezenți la Galeriile de artă ,,Ștefan Luchian’’ acolo unde a avut loc festivitatea de deschidere a festivalului, cu un cuvânt al eruditului domn Varujan Vosganian - președintele Uniunii Scriitorilor, dar și al Uniunii Armenilor din România! - cu epigrame recitate de către epigramiști din Botoșani și din țară, prezentați de către prof. Constantin Moldovan, cu un Costel Pătrășcan în vervă, prevestind parcă spectaculosul moment din seara ultimei zile de festival, cu tenorul și caricaturistul Sorin Ursan Delaclit care l-a desenat, cântând, pe celebrul șef al armenilor români, cu îmbrățișări, interviuri și poze, toate întru slava prieteniei și a umorului, deoarece, așa cum bine spunea domnul Vosganian ,,… cultura este singura îndeletnicire care învinge fără să lase în urmă învinși, și care cucerește fără să umilească.’’…

Seara, pe scenă de la Cinema ,,Unirea’’, a evoluat cu un moment vesel (glume și bancuri din Ardeal) îndrăgitul Sorin Tănase, urmat de un extraordinar concert de jazz - ,,Arta Dialogului’’ -  susținut de către Harry Tavitian (pian, voce) și Cserey Csaba (tobe, percuție). 

A doua zi, tot la Cinema ,, Unirea’’, s-a desfășurat (începând cu ora 18) festivitatea de premiere, prezentată de către Constantin Moldovan - președintele juriului la epigramă și de către Costel Pătrășcan - președintele juriului la caricatură. A urcat, apoi, pe scenă tenorul Sorin Ursan Delaclit care l-a desenat, în stilul care l-a consacrat, pe maestrul Mălăele, după ce (cu o seară înainte) făcuse același lucru cu Harry Tavitian. 

Ce a urmat a făcut, într-adevăr, deliciul spectatorilor (sala plină!): caricatura comentată, marca Pătrășcan și - mai ales! - spectacolul oferit de către uriașul actor (desenator și poet!) Horațiu Mălăele, finalul găsindu-i pe toți cei prezenți aplaudând în picioare prestația deosebită a marelui maestru. 

În concluzie, se poate spune că Festivalul ,,Cik Damadian’’ înflorește, fiind, de la an la an, tot mai bine organizat, mai… spumos, mai sclipitor, câștigându-și un loc de frunte în rândul manifestărilor culturale umoristice pe plan național. 

La actuala ediție au trimis materiale pentru concurs 67 de persoane din România și din alte 21 de țări.

Dintre epigramiștii din țară au fost prezenți Vasile Vajoga din Iași, Valentin David din Orăștie, județul Hunedoara, Constantin Moldovan din Mănăstirea Humorului, județul Suceava, cărora li s-au alăturat mai mulți epigramiști botoșăneni în frunte cu Ioan Mamaischi, președintele proaspăt ales al de curând înființatului Club al Umoriștilor Botoșăneni. 

În acest an, la secțiunea ,,epigramă’’, juriul a fost format din Constantin Moldovan, Gheorghe Bâlici din Chișinău - câștigătorul ediției precedente - și Sorin Finchelstein, epigramist botoșănean stabilit în Canada. La secțiunea ,,caricatură’’ juriul a fost alcătuit din Costel Pătrășcan, Gheorghe Licurici și Mihai Pastramagiu.  

 

Iată și câștigătorii ediției a IV-a a Festivalului ,,CiK Damadian’’: 

Secțiunea ,,Epigramă’’:

Locul 1 - VASILE VAJOGA (Iași);                 

Locul 2 - FLORIN ROTARU (Buzău);                     

Locul 3 - PETRU IOAN GARDA (Cluj-Napoca) și LAURENȚIU GHIȚĂ (București);

Mențiune - DAVID VALENTIN (Orăștie).

 

Secțiunea ,,Caricatură’’: 

Locul 1 - THEIN TUN OO (Myanmar);                                     

Locul 2 - PASSAPRAWAS A-CHINOBOONWAT (Thailanda);

Locul 3 - HUANG RONGHAI (China);                                       

Mențiune - SUSTHANTO (Indonezia).

 

Prezentatorii festivalului au fost talentații și frumoșii tineri botoșăneni Alexandra Mandraburca și Șerban Lazarovici.

Închei acest articol cu un sonet-omagiu dedicat orașului care ocupă un loc aparte în sufletul meu… 

 

SONET DE ORAȘ 

Pe umeri poartă versuri, praf de stele,

E un oraș cu oameni primitori

Și îți înalță visul pân' la nori

Împodobind, în suflete, castele.

 

De-aici plecat-au mulți nemuritori,

Mereu prezenți în gândurile mele,

Să dăruiască lumii din acele

Neprețuite, tainice comori

 

Pe care Dumnezeu le-a-ntămâiat

Să-ndepărteze marele păcat

Al ignoranței transformată-n bani;

 

Iar locul despre care vă vorbesc

Se adresează celor ce iubesc:

Orașul se numește Botoșani!

(Constantin MOLDOVAN) 

 

Până săptămâna viitoare vă doresc să fiți iubiți, iubind! 



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 19 Septembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.