Monitorul de Suceava

A doua zi de procesiune în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou

 

„Nu suntem singuri, sfinții sunt cu noi! Sfântul Ioan este cu noi!” – astfel de gânduri rostite cu nemăsurată emoție au împodobit fiecare dintre cele două zile în care credincioșii eparhiei au înălțat rugăciuni închinându-se la moaștele celui dintâi ocrotitor al Moldovei, sfânt trapezuntin martirizat pentru statornicia în credința ortodoxă în anul 1330, în Cetatea Albă.

Procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou a revărsat și marți buchete de bucurii duhovnicești în sufletele credincioșilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, tineri de toate vârstele, cu chipurile luminate de fericirea prilejuită de vizita celui mai important oaspete din Cetatea Sucevei.

Pentru că întâlnirea cu sfinții, prietenii lui Dumnezeu, alină mereu dorul pentru Părintele Ceresc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, „Sfântuțul”, Marele Mucenic Ioan cel Nou, a călătorit în întreaga eparhie în zilele de 21 și 22 octombrie 2024, în cele cinci protopopiate, Suceava I, Suceava II, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni.

După ce în prima parte a zilei de luni, 21 octombrie, procesiunea condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a străbătut localitățile județului, zăbovind pentru un scurt moment de rugăciune la biserici și mănăstiri din eparhie, între care și așezăminte ctitorite de domni și boieri din Țara Moldovei, în noaptea de luni spre marți mucenicul lui Hristos, originar din Trapezunt, a poposit la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din Municipiul Rădăuți. Aici, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de întărire duhovnicească, evidențiind importanța apropierii cu inimă curată de cel care mijlocește înaintea Tronului Preasfintei Treimi.

În prezența a numeroși credincioși, veniți din mai multe zone ale județului, aici a fost săvârșită Slujba Privegherii și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de noapte în cinstea celui dintâi ocrotitor al Moldovei, sub protia pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.

Binecuvântarea Sfântului Ioan este un prilej de bucurie, de întărire în credință și de nădejde, mai cu seamă în contextul anului proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, răstimp în care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților acordă o atenție deosebită spitalelor și centrelor socio-medicale din cuprinsul județului. La opririle în cadrul cărora personalul medical și pacienții s-au închinat la cinstitele moaște, delegația Centrului Eparhial a oferit conducătorilor unităților medicale sau așezămintelor sociale icoane pe lemn cu reprezentarea Sfântul Mucenic Ioan cel Nou, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic.

Marți, 22 octombrie, călătoria Sfântului prin eparhie a continuat la: Gălănești, Bilca, Vicovu de Sus, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Mănăstirea Putna, Horodnic de Sus, Mănăstirea Marginea, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Moldoviţa, Vama, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, Sadova (Fundu Sadovei), Pojorâta (II), Iacobeni, Spitalul Municipal Vatra Dornei, Catedrala din Vatra Dornei, Șaru Dornei, Neagra Șarului, Panaci, Mănăstirea Gheorghițeni, Crucea, Broșteni, Ostra, Stulpicani, Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Humor, Catedrala din Gura Humorului, Biserica „Sfinții Arhangheli” Gura Humorului, Păltinoasa, Ilișești, Bălăceana, Stroiești, Biserica „Sfânta Vineri” Suceava, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Credincioșii l-au întâmpinat cu emoție și lacrimi de fericire în ochi, uneori chiar îngenunchind pe asfalt sau iarbă, cu flori și lumânări aprinse în mâini sau cu icoane dragi strânse la piept. Cei care au adunat în cartea vieții mulți ani dăruiți de Dumnezeu, dar și prunci de numai câteva săptămâni, părinți și copii, bunici, monahi și monahii, cu toții au fost îmbrățișați deopotrivă de dragostea și harul trimis de Tatăl Ceresc prin întâlnirea cu Sfântul Ioan cel Nou și închinarea la cinstitele sale moaște.

Atât la Mănăstirea Putna, cât și la Mănăstirea Dorna Arini a fost săvârșită Slujba Acatistului Sfântului Ioan cel Nou, în prezența obștilor monahale și a credincioșilor veniți să-l cinstească pe ocrotitorul Cetății Sucevei.

După ce a binecuvântat credincioșii eparhiei, racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic, grabnic ajutător și făcător de minuni, a fost așezată în Paraclisul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Mulțumind tuturor celor ce au sprijinit acest demers prin rânduirea celor necesare ca toate să se plinească deplin, ne rugăm lui Dumnezeu ca pentru rugăciunile Sfântului Său Mucenic Ioan să le împărtășească din recunoștința, nădejdea și bucuria pe care am simțit-o în ochii și inimile credincioșilor în aceste zile!

Irina URSACHI



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 24 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.