Dana HUMOREANU
Numărul sucevenilor consumatori de droguri care au avut nevoie de asistență medicală de urgență la spital a crescut în 2024, față de anul trecut.
Datele care ne-au fost furnizate de Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, prin purtătorul de cuvânt Bogdan Bondaru, medic urgentist, arată că dacă în 2023 la Unitatea de Primiri Urgențe au ajuns 19 pacienți din cauza consumului de droguri, dintre care 6 pacienți cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, iar ceilalți între 18 și 38 ani, în 2024, până la acest moment, numărul pacienților care au ajuns la spital din cauza drogurilor a fost de 22. Dintre aceștia, 8 au vârste între 15 și 18 ani, printre care și o adolescentă însărcinată; ceilalți sunt adulți. Printre ei sunt persoane de 31, 37, 39 și 47 de ani.
Din numărul total de pacienți care au ajuns la Urgențe din cauza consumului de droguri, 12 au necesitat internare (10 în acest an și 2 anul trecut) la secția Psihiatrie a Spitalului Clinic de Urgență din Suceava sau la cea a Spitalului Socola din Iași (pentru copii). Un pacient a avut nevoie de terapie intensivă pentru a fi salvat.
Dr. Bondaru a declarat că, în ordinea frecvenței, cei mai mulți pacienți au ajuns la spital din cauza consumului de canabis, apoi de marijuana, cocaină și de substanțe necunoscute.
„Cam 30% dintre ei au consumat și alcool etilic și aproximativ 10% au declarat consum de drog numit Crystal sau Crank. Efectele Crystal-ului sunt de 3 ori mai puternice decât ale amfetaminei, consumul se manifestă cu tendință la suicid și acte extreme de violență. Ca periculozitate, este peste celelalte droguri”, a explicat dr. Bondaru.
Consumatorii acestui drog resimt anihilarea senzației de foame, de sete, a oboselii sau a timidității, euforie extremă, halucinații auditive și vizuale, efect puternic energizant. Durata simptomelor este între 30 de minute până la o oră, dar efectul poate dura până la 30 de ore, interval după care consumatorul clachează. Drogul se consumă cu precădere la petreceri, fiind fie injectat, fie inhalat, de foarte multe ori fiind asociat cu consum de alcool sau băuturi energizate în cantități mari. În comparație cu canabisul și heroina, dependența este mai ridicată.
Referitor la recuperarea copiilor consumatori de droguri, un reprezentant al Institutul de Psihiatrie Socola din Iași ne-a declarat că, în 2024, în compartimentul de Neuropsihiatrie infantilă al acestui spital au fost internați cinci copii și adolescenți din cauza consumului de droguri. Dintre cei cinci, doi au fost transferați de la Suceava.
Reprezentantul spitalului a arătat că numărul de copii internați este prea puțin relevant pentru amploarea consumului de droguri în rândul copiilor și adolescenților, în primul rând deoarece la Urgențe ajung doar cazurile foarte grave. În rest, părinții se feresc de spitale, preferă să se adreseze cabinetelor private sau neglijează complet continuarea activității de recuperare după externare. „În funcție de gravitatea problemei, copiii și adolescenții cu consum de droguri stau internați 14-28 de zile, apoi se întorc într-un mediu pe care nu-l controlează nimeni. Cel mai tânăr pacient care a fost internat la noi din cauza drogurilor avea 12 ani, dar situația este mult mai gravă, sunt consumatori mai mici de această vârstă”, a afirmat reprezentantul Institutului Socola din Iași.
Compartimentul de Neuropsihiatrie infantilă al spitalului are 20 de paturi pentru toate categoriile de afecțiuni neuropsihice.
Lipsa unui sprijin specializat din partea statului pentru victimele consumului de droguri este un alt motiv care face recuperarea extrem de dificilă.
Abia joi, 12 decembrie a.c., Guvernul a decis reorganizarea Agenţiei Naţionale Antidrog, prin trecerea de la Ministerul de Interne către sistemul sanitar şi preluarea politicilor antidrog în atribuţia directă a premierului. Scopul este de a oferi sprijin specializat victimelor consumului de droguri, în special minorilor, prin centre pentru prevenirea adicţiilor, astfel încât acestea să nu mai fie tratate ca infractori.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vor fi înfiinţate centre speciale pentru prevenirea adicţiilor „unde oferim asistenţa medicală specializată pentru toţi cei care au nevoie să scape de această problemă”.
Proiectul de reorganizare a agenției a fost realizat împreună cu ONG și experți.