Monitorul de Suceava

91 de infracțiuni în mediul școlar, cele mai multe de loviri și fapte de violență, în anul școlar trecut

Adelina TALPALARIU

91 de fapte de natură penală au fost înregistrate de polițiștii suceveni în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ, pe parcursul anului 2023-2024. Centralizarea a fost prezentată de comisar-șef Bogdan Onuțu, de la Biroul de Siguranță Școlară, IPJ Suceava, în cadrul întâlnirii cu toți directorii de școli, de la finele săptămânii. Onuțu a precizat că numărul infracțiunilor comise în mediul școlar este în creștere, fiind cu 8 mai multe decât în anul școlar precedent.

Cele mai frecvente – 50 – au fost infracțiuni de lovire sau alte violențe, 18 infracțiuni de vătămare corporală din culpă, opt infracțiuni de purtare abuzivă ce implică cadre didactice, patru de port fără drept de obiecte periculoase, trei sunt infracțiuni de amenințare, două de furt, două de distrugere, o infracțiune de hârțuire, una de agresiune sexuală, una de tulburare a ordinii publice și o infracțiune prevăzută de legea 143/ 2000 legată de posesia de substanțe interzise.

Dintre cele 91 de infracțiuni, 48 au fost în mediul urban, 43 în rural. De asemenea, 79 au fost comise în incinta unităților de învățământ, iar patru în zona adiacentă.

Bogdan Onuțu a mai arătat că, în majoritatea cazurilor, autorii sunt elevi - 58, în șapte cazuri a fost vorba de cadre didactice, trei aparținători și patru, alte categorii.

Cele mai multe infracțiuni s-au petrecut în școli din municipiului Suceava și zone arondate (40 de infracțiuni), Rădăuți – 15, Fălticeni – 10.

„La nivelul județului nu am înregistrat infracțiuni grave, majoritatea au fost ca urmare a unor conflicte spontane iscate între elevi, fără forme specifice de organizare”, a conchis Bogdan Onuțu.



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 19 Octombrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.