În perioada 1-19 noiembrie 2024, Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni s-a alăturat inițiativei internaționale Campania de Prevenire a Abuzurilor și Violențelor asupra Copiilor și Tinerilor. Aceasta este parte a proiectului global 19 Zile pentru Prevenirea Abuzului și Violenței împotriva Copiilor și Tinerilor, lansat în anul 2000 de Fundația Summitul Femeilor Lumii (World Women’s Summit Foundation) și coordonat în România de Federația Internațională a Comunităților Educative - Secțiunea România (FICE România).
Proiectul se desfășoară anual, din luna octombrie până în luna aprilie, având ca scop crearea unui mediu sigur pentru copii și tineri și susținerea toleranței zero față de abuzuri până în anul 2030.
Activități notabile desfășurate la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu”
Campania a implicat aproximativ 175 de elevi din ciclurile primar, gimnazial și liceal, care au participat la diverse activități educative, menite să crească gradul de conștientizare asupra abuzurilor și violenței, să promoveze comportamente responsabile și să dezvolte empatia.
1. Atelier educativ despre combaterea violenței și responsabilitate penală
Îndrumați de prof. Țurcanu Alina-Petruța și Popa Izabela și Coca Aura Elena, studente în anul II, la Facultatea de Drept și Științe Administrative, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, elevii claselor a VII-a A, VII-a B și VII-a C au explorat teme juridice, precum: violența, răspunderea penală a minorilor și măsurile aplicate acestora. Activitatea a inclus o sesiune interactivă cu întrebări și răspunsuri, ce a evidențiat interesul și implicarea elevilor.
2. Fii sigur online/Protejează-te pe Internet!
Coordonată de prof. consilier școlar Pelin Larisa, această activitate a avut ca grup țintă elevii clasei a IX-a C. Prin vizionarea unui material educativ despre pericolele mediului digital și sesiuni de discuții, elevii au identificat metode de protejare împotriva abuzurilor online, contribuind la crearea unui comportament responsabil pe internet.
3. 19 zile de activism - Prevenirea abuzului și a violenței asupra copiilor și tinerilor
Elevii claselor a V-a A și a VII-a A au participat, sub coordonarea prof. Tofan Ioan-Iulian și prof. Tofan Simona-Elena, la dezbateri și exerciții creative, alături de reprezentanți ai Poliției Orașului Liteni. Activitatea a culminat cu realizarea de afișe și colaje antiviolență, prin care copiii au transmis mesaje despre toleranță și respect.
4. Nu-i o avere să elimini lucruri ce-ți provoacă durere!
Elevii clasei a II-a B, ghidați de prof. înv. primar Șuhan Alina, au creat postere tematice și au explorat concepte legate de violență prin activități creative și educative.
5. Stop violenței
Coordonată de prof. înv. primar Hurmuzachi Maria, această activitate a implicat elevii clasei I din Roșcani. Aceștia au vizionat materiale despre violență, au discutat despre tipurile acesteia și au realizat desene tematice expuse ulterior colegilor lor.
6. Reputația online
Sub îndrumarea prof. consilier școlar Rotariu Ramona-Ioana, elevii claselor a VII-a C, a IX-a B și a IX-a D au analizat cum reputația lor online poate influența viața reală. Prin exerciții interactive, aceștia au identificat comportamente sigure pentru protejarea imaginii personale pe internet.
7. Prevenirea violenței și a abuzului sexual asupra copiilor
Elevii clasei a VI-a C, coordonați de prof. Vornicu Iuliana, au dezbătut teme, precum: abuzul sexual și relațiile bazate pe respect, în urma vizionării unui material informativ.
Impactul campaniei
Prin aceste activități diverse și bine organizate, campania 19 Zile pentru Prevenirea Abuzului și Violenței împotriva Copiilor și Tinerilor a reușit să transmită un mesaj clar: prevenirea începe cu educația, iar fiecare dintre noi poate contribui la crearea unui mediu mai sigur și mai armonios pentru copii și tineri.
Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” din Liteni se remarcă, astfel, prin angajamentul său constant de a forma tineri responsabili și conștienți de impactul deciziilor lor, consolidând legături strânse cu comunitatea pentru a asigura un viitor mai sigur și mai incluziv.
Poenaru Diana-Maria