Daniela MICUŢARIU
18 elevi de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret au participat la un curs de formare profesională în Grecia, în cadrul proiectului „Noi experiențe VET la Siret pentru un viitor european”. Acțiunea a avut loc, în perioada 24 noiembrie – 7 decembrie 2024, fiind a doua mobilitate în cadrul proiectului „Erasmus+” de formare profesională. Cei 18 elevi din clasa a X-a, calificările tehnician în transporturi - învățământ liceal și mecanic auto - învățământ profesional, însoțiți de doi profesori ingineri, au fost beneficiarii acestei mobilități în Grecia. 2024 a fost al patrulea an în care Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret a implementat proiecte de mobilitate VET, „sub umbrela acreditării în acest domeniu”.
Prof. Aspazia Olar ne-a spus că perioada de instruire practică în străinătate s-a desfășurat în Tesalonic - Grecia, la „Ipodomi Educational Organization”. Acest partener extern, a explicat prof. Aspazia Olar,„este unul cu care școala noastră a mai colaborat și în alte proiecte de mobilitate în domeniul VET. Acest lucru asigură sustenabilitate proiectelor noastre, atingerea obiectivelor propuse și o formare de calitate. Echipa <Lațcu Vodă>, o echipă frumoasă, în ținută verde și dornică de formare, a desfășurat activități la Autotechnik IKTEO, Stamatakis, Papadopoulos - Atelier de reparații auto și Mercedes Georgiadis. Dintre activități putem menționa măsurarea energiei electrice și verificarea cantităților electrice cu instrumentele și dispozitivele specifice, utilizarea aparatelor analogice pentru măsurarea mărimilor electrice în domeniul transportului, utilizarea dispozitivelor digitale pentru echipamentele electrice auto, realizarea de ansambluri nituite pe componentele unui autoturism, realizarea de nituri mecanice, operații de sudare folosite in construcția de automobile, identificarea sculelor folosite pentru montarea și demontarea ansamblurilor filetate, demontarea și montarea șuruburilor la montarea chiulasei, efectuarea operațiilor de verificare și control al filetelor și ansamblurilor filetate. Aceste activități corespund celor două module din planul de învățământ care au fost integrate în acest stagiu de practică. Este vorba de <Măsurări tehnice> și <Asamblări mecanice>”.
Pe lângă competențele și abilitățile practice specifice domeniului, elevii de la „Lațcu Vodă” Siretși-au îmbunătățit abilitățile lingvistice privind limba engleză, au dobândit competențe de bază în limba greacă și au experimentat cultura grecească, dezvoltând abilități interculturale.
Mobilitatea a fost un succes, spun organizatorii, fiecare elev obținând Certificat de Mobilitate Europass, document care descrie competențele dobândite pe baza acestei experiențe de mobilitate.
„Toate rezultatele învățării au fost recunoscute la întoarcerea din mobilitate conform unei proceduri interne privind implementarea proiectelor europene. Se poate vedea astfel impactul pozitiv pe care programul Erasmus îl are asupra tinerei generații, oferindu-i oportunități de învățare, mobilitate și dezvoltare personală și profesională.Proiectul <Noi experiențe VET la Siret pentru un viitor european> continuă la Colegiul Tehnic <Lațcu Vodă> Siret până pe 31 august 2025”, a mai completat prof. Aspazia Olar.