Monitorul de Suceava Dosar DIICOT

15 inculpați trimiși în judecată pentru proxenetism și folosirea unor minore de 15 ani la prostituție, în Suceava și Botoșani

Florin PAIU

Procurorii de la DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava au trimis în judecată nu mai puțin de 15 inculpați, majoritatea din Botoșani și Suceava, într-un dosar de trafic de persoane sub forma prostituției.

Este vorba de traficarea unor fete, inclusiv minore în vârstă de 15 ani, care s-au prostituat în Suceava și în Botoșani.

Fete din medii vulnerabile erau racolate sub pretextul protecției și al unor relații de iubire, după care erau transformate în prostituate, rezultă din ancheta DIICOT.

”Din materialul probator administrat a reieșit că, începând din decembrie 2022, suspecții ar fi recrutat două persoane vătămate minore, ambele de 15 ani, profitând de starea de vădită vulnerabilitate și simulând sentimente de iubire, după care, prin constrângere psihică, le-ar fi transportat și adăpostit în diferite imobile situate în localități din județele Suceava și Botoșani, exploatându-le sexual, prin obligarea la practicarea prostituției”, a rezultat din ancheta procurorilor de la DIICOT Suceava

Mai recent, în perioada august 2023 – martie 2024, inculpații, folosind același mod de operare, ar fi continuat afacerea cu alte fete majore.

După metoda deja cunoscută, indivizii le-ar fi găsit clienți fetelor prin postarea de anunțuri în mediul online, le căutau spații închiriate, le supravegheau atent și luau mare parte din bani.

Este vorba de ”prostituția elegantă”, în apartamente închiriate în regim hotelier în zone bune din Suceava și Botoșani.

În acest dosar, a fost arestat inițial inculpatul Alin Cătălin Irodică, din Botoșani, pentru comiterea infracțiunilor de ”trafic de persoane”, ”proxenetism”, ”trafic de minori”, dar și pentru ”viol săvârșit asupra unui minor”.

La finele săptămânii trecute, Tribunalul Suceava a confirmat și arestarea preventivă a lui Nicușor Bostan, din Suceava, pentru infracțiuni de trafic de minori și proxenetism.

În dosarul înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava sunt 15 inculpați și șase părți civile, victime din dosar.

Procesul va începe la Tribunalul Suceava, iar inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă.

 

Suceava, piața atractivă pentru prostituție

 

 

Datele structurilor antigrupări de crimă organizată au arătat că în ultimii trei-patru ani Suceava a fost preferată de proxeneți și de prostituate pentru că aici se fac bani frumoși, aproape ca nicăieri în România.
Un exemplu concret, tot din ancheta DIICOT, pe raza municipiului Suceava, membrii unui astfel de grup impuneau practicarea unor tarife mai mari, de la 150 de lei la 400 de lei pentru un act sexual, în timp ce pe raza altor localități ca Târgu Jiu, Arad sau Oradea s-au practicat tarife mai mici.

Fetele aduse la prostituție în Suceava erau de regulă din zone foarte îndepărtate de Suceava, precum Constanța, Medgidia, Craiova etc. 

La Suceava, tarifele erau peste medie și clienții în număr mare, a rezultat clar din anchetă.  

Anchetele pe linie de prostituție au început după ce numeroase apartamente din Suceava, de lux, din zone bune, erau închiriate cu banii jos, fără prea multe negocieri, după care erau transformate în bordeluri. Cei care le închiriau erau dispuși să plătească chiria inclusiv în regim hotelier (în medie 200 lei pe zi), fapt care se explică prin banii mulți care erau câștigați de fete.

Datele anchetatorilor arată că acest fenomen al prostituției în apartamente, prin anunțuri la secțiunile escorte ale unor site-uri, a mai stagnat în intensitate, însă evident că nu a dispărut.   

Acțiunile polițiștilor și procurorilor au vizat în general exploatarea prin prostituție a unor minore, când este vorba în mod clar de infracțiuni  - trafic de minori, act sexual cu minor, chiar viol.

În cazul fetelor majore a fost mai greu de probat o latură penală, acest lucru fiind posibil doar atunci când au fost probe privind exploatarea repetată a femeilor, prin proxenetism, și eventual prin acte de agresiune fizică.     



Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 28 Noiembrie 2024.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.