Daniela MICUŢARIU
12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, vor fi așezate pe mesele ortodocșilor de stil vechi, în Ajunul Crăciunului, pe 6 ianuarie 2025. Aceștia păstrează calendarul iulian și așteaptă în această zi să le intre preotul în case, „mersul cu icoana”, un ritual liturgic prin care se vesteşte apropierea praznicului Naşterii Domnului Iisus Hristos (7 ianuarie).
De pe mesele unor familii de ortodocși de stil vechi din localități sucevene precum Slătioara, Păiseni, Roşiori, Vatra Dornei, Izvoarele Sucevei, Mănăstirea Humorului, Râşca, Slatina, Baia, Bogdăneşti, Drăguşeni, Fălticeni, Mălini, Rădăşeni, Slatina, Şaru Dornei, Vadu Moldovei etc. nu vor lipsi turtele cu nucă, ce poartă denumirea de „scutecele Domnului”.
Gospodinele pregăteau în trecut (în unele zone se mai ține și astăzi această tradiție) 12 feluri de mâncare, în numele celor 12 apostoli, printre care amintim grâu fiert amestecat cu nucă şi zahăr, bob fiert, mazăre, compot de prune afumate, sarmale de post cu hribi, cozonac cu mac sau cu nucă de post şi turtă cu nucă. Toate aceste bucate, după cum ne-au povestit câţiva ortodocși de stil vechi, se mănâncă în Ajunul Crăciunului, după plecarea preotului, seara, când toţi membrii familiei se adună într-o cameră, unde sunt aşezate o icoană cu Naşterea Domnului şi o candelă aprinsă. În faţa acestei icoane toate persoanele din casă se închină.
Slujbă arhierească la Mănăstirea Slătioara
Atât la slujba de seară, din Ajun, cât şi după Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun, ortodocșii de stil vechi cântă colinde.Crăciunul este cinstit după tradiţiile locului. La unele biserici de stil vechi, în Ajunul Crăciunului, se adună copii şi tineri, frumos îmbrăcaţi în costume populare, care, după slujba de priveghere, cântă colinde. Sărbătorile „pe vechi”, cum se spune, după calendarul iulian, îi adună pe suceveni acasă, se reunesc familiile și sărbătoresc împreună, pentru că Nașterea Domnului este o sărbătoare a bucuriei, a familiei.
Sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România este la Mănăstirea Slătioara (comuna Râșca), unde va avea loc, de Crăciun, o slujbă arhierească. Evloghie Nica este noul mitropolit al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi, care a fost întronat pe 1 septembrie 2024, la Catedrala Mitropolitană „Pogorârea Sfântului Duh” din Slătioara, reședința Mitropoliei Bisericii Ortodoxe Române de Stil Vechi.În Ajunul Crăciunului, la Mănăstirea Slătioara se va face Vecernia (slujba de seară), urmată de slujba de Priveghere a Naşterii Domnului.
Ortodocșii de stil vechi păstrează zi de post și rugăciune și în Ajunul Bobotezei, sâmbătă, 18 ianuarie 2025, când preotul merge și stropește cu apă sfințită casele credincioșilor. Boboteaza se sărbătorește pe 19 ianuarie 2025.
Obiceiuri păstrate de la străbuni
Și rușii lipoveni din localitățile sucevene sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. De pe mesele lor nu lipsesc, de Crăciun, „haladet” – piftia specială, care se serveşte cu hrean, tăiţeii fierţi în supă de pasăre „lapsa”, sărmăluţele în foi de viţă-de-vie sau varză. Peştele nu lipseşte de pe masa de Crăciun, regăsindu-se preparat în ciorba de perişoare sau chifteluţe. La desert, se serveşte cozonac cu nucă, colţunaşi cu brânză „vareniki”, alte specialităţi ruseşti, „pirajki” sau simple prăjiturele.
Imediat după servirea mesei încep să apară şi colindătorii, grupuri de fete şi băieţi, care colindă în casă, în faţa icoanei cu candela aprinsă, singurul colind fiind cântarea bisericească „Hristos Rajdaetsea”. Colindul se începe de la casa preotului satului şi se continuă cu celelalte gospodării. Cei care nu au terminat de colindat în prima zi pot continua şi în a doua zi de Crăciun. Colindele au menirea de a vesti Naşterea pruncului Iisus Hristos, veste care este primită cu bucurie de fiecare gazdă. Credincioşii suceveni care ţin sărbătorile după calendarul iulian susţin că au grijă să nu piardă obiceiurile păstrate de la străbunii lor şi îşi educă copiii în acelaşi spirit. Lipovenii nu sunt singurii care sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, alături de ei fiind şi ucraineni, greci, sârbi etc. şi toţi românii care ţin sărbătorile după calendarul iulian.