|
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
![]() |
Biserica de lemn din Banesti este poate singurul monument istoric de valoare al acestei comune. Este locul la care se raporteaza fiecare locuitor al comunitatii atunci cand se vorbeste de religie si cultura. Biserica de lemn nu poate si nu trebuie sa satisfaca orgoliul niciunei persoane! Ea trebuie sa satisfaca setea de cultura, setea de spiritualitate a unei comunitati, in cazul de fata al celor din Fantanele. Sa duci bisericuta intr-un muzeu e ca si cum ai muta intraga comunitate in acel muzeu, e ca si cum ai taia radacinile a peste 5000 de locuitori de pe aceste meleaguri. Biserica de lemn din Banesti isi are locul ei in comunitate. Ea sta acolo de cand cel care a venit cu aceasta idee, inca nu se nascuse. In jurul bisericii se dezvolta viata culturala a acestei comunitati si, prin implicarea tuturor factorilor responsabili, bisericuta ar putea fi reabilitata. Desigur, pentru unii, e mai simplu sa trimiti un buldozer s-o dezmembreze, decat sa trimiti oameni care „s-o vindece”. Oare unii cu functie de decizie, au doar o singura solutie pentru a „salva” monumentele istorice? Iar acea singura solutie e sa le ridice din locul in care „s-au nascut” si sa le „refaca” in pamant strain? |
![]() |
Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.
(11 iul 2014, 15:29:41
dupa aceasta biserica. Cum poti lua o biserica, unde s-au rugat stramosii acestei comunitati? Este o bucatica de istorie locala, in aceasta biserica sta dovada credintei acestor locuitori ce s-a proiectat in timp pana in prezent. Stramosii au luptat in razboaie pentru tara, libertate, credinta, dar si pentru integritatea tuturor valorilor, din care face parte si aceasta biserica. Este biserica unde s-au rugat inainte de a pleca la razboi, si nu s-au mai intors. Este simbolul localitatii „Vor demola Biserica numai peste cadavrele noastre”, asta este realitatea. O vorba romaneasca: " Apa trece, pietrele raman"se va materializa, in cazul de fata, in " Viata trece, pietrele fundatiei aceste biserici raman aici, unde le este locul".