Modernizarea Pieței Centrale din municipiul Suceava, proiect implementat de primărie, a inclus și achiziționarea a 15 vitrine frigorifice destinate raionului de lactate pentru a asigura în sfârșit condițiile de vânzare prevăzute de legislație pentru aceste produse.
Vitrinele au fost aduse în două loturi, în februarie și aprilie 2016, proiectul s-a încheiat, piața a fost redeschisă, numai că laptele și brânzeturile se vând în continuare pe tarabă, iar cele 15 vitrine frigorifice stau aliniate la perete, îmbrăcate în țiplă. Suntem deja în luna iulie, temperaturile trec frecvent de 30 de grade Celsius, iar cașul, laptele și smântâna stau pe măsuțe în piață. Este adevărat că în hală este aer condiționat, dar în nici un caz acesta nu coboară temperatura la cele maximum 5 grade Celsius prevăzute de legislație drept condiție la vânzarea produselor lactate.
Întrebat de ce nu sunt puse în funcțiune vitrinele frigorifice în Piața Centrală, primarul de Suceava, Ion Lungu, ne-a declarat, ieri, că nu știe nimic despre asta. ”Eu știu că s-au achiziționat și trebuie să funcționeze. Administrația piețelor se ocupă de asta, dar mă voi informa despre ce este vorba”, ne-a spus Lungu.
”Taxa de masă” crește pentru comercianți de la 91 la 150 de lei lunar
La Administrația Piețelor, administratorul Sorin Chircea ne-a declarat că vitrinele frigorifice, achiziționate de primărie cu 61.000 de lei, nu sunt încă utilizate din motive tehnice și administrative. Tehnice pentru că a întârziat foarte mult calibrarea instalației electrice și racordarea echipamentelor la instalația electrică și administrative deoarece taxa de închiriere a unei vitrine este mai mare decât cea pentru tejghea, iar modificarea tarifelor se face prin hotărârea Consiliului Local Suceava. Din februarie până în iulie, Consiliul Local Suceava s-a întrunit în fiecare lună, dar majorările de taxe sunt evitate întotdeauna înainte de alegeri.
Din calculele făcute de Sorin Chircea și de responsabilul cu investițiile, Aurel Radiș, reiese că taxa ar urma să crească de la 91 de lei la 150 de lei lunar.
”Din punctul nostru de vedere, putem să le punem în funcțiune și mâine, dar nu avem baza legală pentru încasarea taxei. Pregătim documentația pentru ședința de consiliu local de luna asta și credem că pe 10-15 august vor fi utilizabile. Dar să știți că nici comercianții nu prea vor vitrinele frigorifice, pentru că vor crește tarifele. Și așa obținem greu de la ei cei 90 de lei”, ne-a declarat Sorin Chircea.
Comerciant: ”Le-au cumpărat fără cap”
Comercianții de lactate din piață au însă altă versiune. Nu creșterea tarifelor îi deranjează cel mai tare, ci faptul că vitrinele frigorifice cumpărate de primărie nu sunt potrivite pentru produsele lor.
Petru Solovăstru are 65 de ani și ne spune că vine din copilărie cu produse în piața din Suceava și înțelege foarte bine rigorile care trebuie respectate acum în vânzarea produselor alimentare, ”dar vitrinele pe care le au ei aici sunt foarte mici”. ”Le-au cumpărat fără cap. Astea sunt pentru napolitane și biscuiți, nu pentru produse lactate. Au dat banii de pomană”, ne spune omul, care, pentru a ne demonstra că are dreptate, măsoară cu palma geamul prin care ar trebui să introducă marfa în vitrina frigorifică și înălțimea cașului de pe tarabe.
”Noi nu facem turte aici. Cașul e înalt, mai ales toamna, când are 15-17 kg. Eu vin cu brânză de vaci, cu caș, unde să le pun în cutiuțele astea? Vrem și noi să ținem marfa la rece, să nu se strice, dar nu interesează pe nimeni”, ne spune și Maria Todircă, din Fântânele.
Avertisment scris de la DSV pentru Primăria Suceava
Au fost, totuși, interesați ieri de subiect inspectorii sanitar-veterinari. Purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare și Siguranța Alimentelor Suceava, dr. Vasile Semeniuc, ne-a declarat că un medic veterinar a verificat situația la fața locului, constatând că vitrinele frigorifice nu sunt branșate la instalația electrică și că mai sunt necesare proceduri legislative până la punerea acestora în funcțiune. ”Vom transmite un avertisment scris Primăriei Suceava și le vom solicita să urgenteze punerea în funcțiune pentru că e caniculă. Pentru produsele lactate trebuie asigurată temperatura de refrigerare de 5 grade Celsius”, a precizat dr. Semeniuc.
Rămâne de văzut dacă după darea în folosință a vitrinelor acestea vor putea fi și utilizate de vânzătorii de caș sau vor rămâne mai departe piese de mobilier pe lângă pereți.



