Surprizele nu lipsesc nici anul acesta din ferma legumicultorului Vasile Mătrășoaia, din apropiere de Dumbrăveni. Toți cei care îl cunosc știu că nu trece nici un an fără „experimente”, cu soiuri noi de legume pe care împătimitul Vasile Mătrășoaia le îngrijește cu dragoste.
Iar anul acesta, în serele legumicultorului, dintre care două au fost construite în primăvară cu materiale moderne, și-au făcut loc nu mai puțin de 32 de soiuri de roșii. De la roșii alungite, la roșii cherry și de la roșii galbene până la roșii pe care abia le poți ține în mână, ferma are o „vedetă” incontestabilă.
Este vorba de roșiile negre, aduse la noi în județ de la Stațiunea de Cercetări de la Buzău pentru a vedea cum se adaptează. De altfel, și alte soiuri de roșii din semințe livrate de o firmă de specialitate de nivel internațional care activează în România sunt testate în acest an, iar dacă vor da randamentul scontat vor deveni o certitudine pentru viitor în ferma legumicolă a lui Vasile Mătrășoaia.
„Mă simt ca un tată, cu sute de mii de copii. Și asta pentru că pentru mine fiecare plantă este parte din mine, pe care o cresc de la sămânță până la maturitate, iar an de an numărul copiilor mei crește tot mai mult”, a mărturisit Vasile Mătrășoaia.
Această comuniune nici nu este greu de observat. Cine se uită la modul în care Vasile Mătrășoaia își privește și îngrijește legumele din serele de la Dumbrăveni nu poate decât să constate o pasiune dusă uneori până la extrem.
Castravetele de iarnă, o altă noutate din acest an
Dar roșiile nu sunt singurele legume pe care Vasile Mătrășoaia le-a cultivat. Acum, la mijloc de august, grădina sa este o explozie de culori, în care verdele se îmbină cu roșu, cu galben sau mov, iar culorile care pot fi înșiruite nu se opresc aici.
Lângă castraveții momordica recomandați persoanelor cu diabet se găsesc și castraveții de iarnă. Acum sunt în floare, dar se pregătesc de vegetație, iar la maturitate pot atinge și 5-6 kg. Dovlecelul tip șarpe care poate fi folosit ca tratament pentru reglarea acidului uric este un alt produs din ferma legumicolă de la Dumbrăveni.
Și pentru că are o colaborare foarte bună cu doctor inginer Costel Vînătoru, șeful Stațiunii de Cercetare de la Buzău, Vasile Mătrășoaia a primit în acest an un mic dar. Este vorba de spanacul urcător, adus din India, care poate atinge 20-25 de metri și dacă vremea este îngăduitoare poate fi recoltat până târziu în iarnă.
„Costel Vînătoru este un profesionist adevărat, care reușește să mă surprindă de fiecare dată. Mi-a spus că surprizele mi le va divulga pe rând, pentru că altfel vorbim mai rar la telefon. Pentru mine este un om care merită tot respectul pentru ceea ce a făcut și face pentru legumicultura din România”, a arătat Vasile Mătrășoaia.