|
|
|
Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.
( 3 feb 2016, 12:15:20
Apropo de mult vestita procedură a „contestației privind durata procesului penal”, nou reglementată la art 488^1 – 488^6 C.p.p., procedură introdusă pentru implementarea efectivă în codul de procedură a dreptului fundamental la un proces echitabil, într-un timp rezonabil (6 CEDO și 21 Constituție):
- Știu oare iluștrii inculpați ai acestui dosar că procedura de contestarea a duratei procesului penal are referință la TOATE ETAPELE ACESTUIA? Urmărirea penală, judecata, calea de atac?
- Știu domnii inculpați că la art. 488^1 alin. (3) lit. b) se poate contesta durata procesului penal în faza judecății: „b) după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;” iar la litera c) se face referință la procesul penal aflat în faza exercitării căii de atac? „c) după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.
În mod NORMAL, conform prevederilor CEDO și a celor constituționale, orice proces penal din Rroemenica neo-socialistă și cripto-securistă ar trebui să fie finalizat după maximum 2,5 ani.
Au suficient sangve în instalație domnii inculpați să formuleze contestația de la lit. b) a alin. (3)? Sau una grăim prin articole de presă și alta ne este realitatea subiectivă ce ne determină să fim mai mult decât mulțumiți despre azvârlirea dosarului în fundul unui fișet întru Sfânta Nelucrare, manieră parșivă de tergiversare a soluționării dosarului ce ne creează speranțe iluzorii privind la termenele de prescriere a răspunderii stipulate la art. 154 C.p.?