Una dintre cele mai promițătoare voci ale folkului românesc a îmbrăcat uniforma de stewardesă în Anglia
Ștefania este cu siguranță o prezență exotică în folkul românesc. Și nu trebuie să fii un mare cunoscător al genului pentru a-ți da seama că exact așa stau lucrurile.
Aparițiile ei întorc priviri și cresc considerabil gradul de atenție al spectatorului, chiar înainte ca artista să ia primele acorduri de chitară și să dea drumul la voce. Iar când cântă, ce mai!, îți dai seama că are ceva al ei, ceva unic.
Ștefania Iacob este una dintre cele mai promițătoare voci ale folkului românesc (nu o spun eu, ci alții cu mai multă pricepere decât subsemnatul). Ca drept dovadă, la vârsta de 16 ani avea deja primul album. Vorbim de folk, atenție, nu de genuri muzicale în care la 16 ani poți avea ciorchine de fani pe social media. Folk, adică (strict cum îl văd eu, nu o luați ca pe o definiție!): un artist și, de cele mai multe ori, o chitară, poezii cântate (nu simple versuri cu rimă!) și metaforă. Cât cuprinde. Nu e o muzică ușor digerabilă, dar, dacă te prinde, ăla ești.
Folkistul nu are stilist. Nici hairstylist, de păr adică, nici d-ăla vestimentar, care să-ți aleagă hainele cu care să îți faci aparițiile în public. Nu. El, folkistul, e din popor, că de acolo vine și denumirea. Îmbrăcat lejer, ca la focul de tabără, ca la o ieșire cu prietenii la iarbă verde ori la un șpriț.
De asta zic că Ștefania e un personaj exotic în lumea asta. Nu argumentez! Scriu mai puțin, să încapă mai multe foto! Mai bine, nu?
Poetul de “categorie grea” și tânăra copilă
Pe Ștefania am cunoscut-o în urmă cu mai mulți ani, în timpul ce filmam pentru Gala ”Top 10 Suceveni” un material cu Sorin Poclitaru, poetul neconvențional de la Gura Humorului, cel care a transformat micul oraș de munte în capitală a folkului românesc. Poclitaru, poet de “categorie grea”, are sute de poezii, ale căror versuri sunt cântate de o mare parte dintre folkiștii din România. Ștefania e unul dintre ei, doar că legătura dintre ei e una mai specială, Sorin fiind cel care a ajutat-o pe tânăra din Botoșani, pe atunci doar o copilă, să își facă o carieră în lumea folkului.
Combinația dintre cei doi, el cu versurile, ea cu muzica și vocea, e ca o bombă. Nu în sensul distructiv, ci mai degrabă al unei explozii care să atragă atenția. Comparația, nu tocmai sugestivă recunosc, dar deloc întâmplătoare, vine de la faptul că Ștefania a avut primele concerte chiar în localul lui Sorin din Gura Humorului – “La Bomba”. Unii zic că e pizzerie, alții cenaclu, că de ani buni acolo se tot cântă.
Trei albume, sute de concerte. A pus capăt carierei muzicale?
Ștefania a crescut. Și recunosc, am remarcat asta.
A ales să facă facultatea la Suceava, a scos trei albume, a ajuns să aibă concerte prin toată țara, fiind nelipsită de la marile evenimente folk de la noi.
De ceva vreme însă am văzut pe Facebook că a plecat din România. A făcut un curs de stewardese (însoțitoare de zbor) în Germania și apoi s-a angajat la o companie aeriană de tip low-cost în Anglia, cu plecări din Leeds.
“E clar”, îmi zic. Probabil nu mergea cu folkul, prea multă metaforă în loc de bani, și a încercat o variantă mai bună. Iar jobul de stewardesă, gândeam eu, e cu siguranță o ofertă mult mai avantajoasă. Mai cu seamă pentru o tânără dornică să cunoască lumea.
Ne-am întâlnit într-o frumoasă după-amiază de februarie, cu soare, și am mers, cu tot cu cameraman și fotograf, să aflăm ce se întâmplă cu cariera Ștefaniei.
Am filmat pe drum, în mașină, și, unde altundeva, decât la “Bomba” în Gura Humorului.
Cum a fost, ce ne-a mărturisit, pleacă, nu pleacă din România, vă spun tot. Pe canalul nostru de YouTube/ #cevaltceva by Monitorul de Suceava.
Am spus-o direct, deși, sincer, aș fi preferat o metaforă. Dar eu nu-s Poclitaru.
Ne vedem pe YouTube.
#cevaltceva by Monitorul de Suceava
Suntem deja la al treilea material pe care îl postăm pe contul de YouTube - #cevaltceva by Monitorul de Suceava.
E un proiect nou pe piața media din Suceava, realizat de Monitorul de Suceava, împreună cu Bucovina Media Production și cu sprijinul suceava.online.
Un mixt între vlogging și emisiune tv. E ceva… altceva. Și așa i-am și zis: #cevaltceva.
Pe YouTube veți găsi și promo-uri pentru materialele pe care le-am filmat deja și pe care le vom posta în perioada următoare.