Arheologii au descoperit, în complexul de la Tirighina-Barboși, la ieșirea din Galați, un turn unic în estul Europei, dar și mai multe locuințe și obiecte de lux din secolul II după Hristos, informează Mediafax. Cercetările se desfășoară în cadrul unui proiect al Primăriei Galați.
Situl arhelogic de la Tirighina-Barboși conține un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche așezare dacică. Obiectivul este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele 2-3 după Hristos și este așezat peste o rezervație paleontologică de fosile de moluște vechi de 400.000 de ani.
După ce ani de zile a fost abandonat, obiectivul a intrat în atenția autorităților locale, iar anul trecut, Primăria Galați a semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării Regionale privitor la punerea în valoare a complexului de la ieșirea din oraș.
Investiția, în valoare de peste 15 milioane de lei, din care 8,5 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă, a fost semnat în urmă cu nouă ani.
Monumentul de importanță națională va fi restaurat pentru a fi vizitat, iar în zonă vor fi construite o alee de acces, o parcare, un muzeu și un amfiteatru pentru evenimente în aer liber. O atenție deosebită va primi turnul din interiorul sitului, acesta fiind o construcție unică în estul Europei.
„Este unic pentru că nu există turnuri cu opt laturi în zona de sud-est a Europei. Nu avem până acum analogii pentru acest tip de turn. Are un diametru de opt metri, un turn care avea cel puțin un nivel și de acolo se puteau observa toate împrejurimile: spre Siret, spre nord, spre est, către Dunăre. Noi am găsit în interiorul lui cinci monede care sunt încadrate la mijlocul secolului II după Hristos”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, arheologul Gabriel Jugănaru.
În urma cercetărilor recente, în situl arheologic de la Galați au mai fost descoperite locuințe din secolul II care vor fi restaurate pentru a fi introduse în circuitul turistic.
„Am mai găsit o serie de locuințe din secolul II după Hristos, din care s-au păstrat acoperișurile care s-au prăbușit și sistemul de canalizare. O dovadă că toată înălțimea Tirighina era sistematizată, așa cum multe zone din România nu sunt astăzi. Vor fi puse în valoare numai patru din ele. Zona va deveni un centru de cercetare și atunci trebuie să lăsăm și pe alții să cerceteze, pe viitoarele generații de arheologi”, a precizat arheologul Gabriel Jugănaru.
În sit au mai fost găsite obiecte de ceramică de lux, 50 de ștampile, vase, monezi, care vor fi expuse în viitorul muzeu al complexului.
Situl arheologic de la Tirighina-Barboși este cel mai vechi monument istoric din Moldova și singurul monument de importanță națională din judetul Galați.
Proiectul de punere în valoare a complexului se va finaliza în toamna anului viitor.